Război în Ucraina, ziua 224. Atacuri în valuri cu drone kamikaze în...

Război în Ucraina, ziua 224. Atacuri în valuri cu drone kamikaze în zonele Kiev și Odesa

0
DISTRIBUIȚI

Autoritățile din Ucraina anunță că cel puțin o persoană a murit după ce armata rusă a lovit mai multe ținte din zonele Kiev și Odesa cu „drone kamikaze” furnizate de Iran, potrivit CNN.

Forțele rusești au lansat miercuri atacuri repetate cu „drone kamikaze” furnizate de Iran împotriva unor ținte din regiunea ucraineană Kiev și la sud, în Odesa, ucigând cel puțin o persoană, anunță oficialii ucraineni.

„Au avut loc atacuri repetate cu drone kamikaze asupra infrastructurii Bila Tserkva. Există incendii la instalațiile de infrastructură. Există o victimă”, a anunțat, pe Telegram, Oleksiy Kuleba, șeful administrației de stat din regiunea Kiev.

Kuleba a mai spus că echipele de urgență intervin și a cerut tuturor locuitorilor din Kiev „să rămână în adăposturile lor”.

„Pericolul este încă prezent”, a avertizat Kuleba, în timp ce sirenele de raid aerian au răsunat în regiune. Kirilo Timoșenko, adjunctul șefului biroului prezidențial ucrainean, a declarat că rușii au lansat un atac și asupra orașului Odesa, în sudul țării, cu o dronă kamikaze Shahed-136.

Timoșenko a explicat pe Telegram că forțele ucrainene de apărare aeriană au reușit să „detecteze și să distrugă drona inamicului deasupra mării”.


Serviciile secrete americane au avertizat încă din iulie că Teheranul plănuia să trimită Rusiei „sute” de drone purtătoare de bombe pentru a fi folosite în războiul din Ucraina. În august, un oficial american a declarat pentru CNN că se crede că trupele rusești s-au antrenat timp de câteva săptămâni cu dronele construite de Iran.

Alianţa Nord-Atlantică nu a observat modificări în poziţionarea sistemelor nucleare ruse, dar menţine vigilenţa, afirmă un oficial din cadrul NATO, pe fondul preocupărilor privind acţiunile Administraţiei Vladimir Putin.

„Nu am observat nicio schimbare în poziţionarea armamentului nuclear al Rusiei, dar Alianţa Nord-Atlantică rămâne vigilentă”, a declarat un oficial NATO, sub protecţia anonimatului, conform agenţiei Reuters.

Acţiunile Rusiei de a extinde „sistemele noi de distrugere, cu posibilitate duală de lansare, precum şi avertismentele nucleare coercitive” reprezintă o provocare la adresa securităţii şi intereselor NATO, a subliniat oficialul citat.

Kremlinul a refuzat, marţi, să reacţioneze la ceea ce a catalogat drept „retorica nucleară” a Occidentului privind presupusa intenţie a Rusiei de a utiliza arme nucleare în conflictul din Ucraina. Publicaţia britanică The Times a relatat luni că Alianţa Nord-Atlantică a transmis un avertisment statelor membre că preşedintele Vladimir Putin ar vrea să facă o demonstraţie de forţă prin efectuarea unui test nuclear în apropierea frontierelor Ucrainei. Conform cotidianului britanic, armata rusă ar fi transferat un tren al forţelor strategice la bordul căruia s-ar afla muniţie specifică.

„Presa occidentală, politicieni occidentali şi lideri de state s-au lansat acum într-o serie de exerciţii de retorică nucleară. Noi nu vrem să luăm parte la aşa ceva”, a reacţionat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenţia Reuters.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.