Război în Ucraina, ziua 228. Cel puțin 17 persoane au murit în...

Război în Ucraina, ziua 228. Cel puțin 17 persoane au murit în urma atacurilor cu rachete asupra orașului Zaporojie UPDATE 2 Putin acuză Ucraina de „terorism”

0
DISTRIBUIȚI

UPDATE 2 Președintele Vladimir Putin a acuzat Ucraina că a atacat podul spre Crimeea anexată de Rusia, afirmând că a fost un „act de terorism”.

Putin a spus că forțele de informații ale Ucrainei au avut ca scop distrugerea unei piese de importanță critică a infrastructurii civile a Rusiei.

El a vorbit în cadrul unei întâlniri cu șeful Comitetului de Investigații al Rusiei, Alexander Bastrykin, conform BBC

UPDATE 1  Vladimir Putin a ordonat, de urgenţă, reuniunea consiliului de securitate rus pentru ziua de luni, după distrugerea podului care leagă Rusia de Crimeea.

Preşedintele Vladimir Putin a convocat o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei pentru luni 10 octombrie, a informat agenţia de presă de stat Ria Novosti, citând Kremlinul.

Motivul adunării nu a fost anunţat încă şi vine la două zile după ce podul cheie dintre Crimeea şi Rusia a fost avariat într-o explozie în ceea ce a fost văzut ca un eşec semnificativ de securitate pentru Rusia.

Consiliul este compus din înalţi oficiali de stat şi şefi ai agenţiilor de apărare şi securitate ale Rusiei, însărcinaţi cu coordonarea problemelor de securitate naţională.

Explozia s-a produs sâmbătă pe podul strategic rutier şi feroviar care leagă Rusia de peninsula Crimeea.

Rusia a preluat Crimeea de la Ucraina în 2014, iar podul de 19 km care o leagă de reţeaua de transport a Rusiei a fost inaugurat cu mare fast de preşedintele Vladimir Putin patru ani mai târziu. Acum reprezintă o rută de aprovizionare crucială pentru forţele ruseşti care au preluat controlul asupra celei mai mari părţi a regiunii Herson din sudul Ucrainei.

Comitetul Naţional Antiterorism din Rusia a declarat pe reţelele de socializare că explozia s-a produs la ora 6.07 într-un camion de marfă şi a provocat incendierea a şapte vagoane cisternă cu combustibil care se îndrepta spre peninsulă.

Comitetul a precizat că două secţiuni ale podului rutier s-au prăbuşit parţial, dar că arcul care traversează strâmtoarea Kerch, calea navigabilă prin care navele călătoresc între Marea Neagră şi Marea Azov, nu a fost avariat.

Ulterior, Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă a declarat că incendiul a fost stins, a relatat agenţia rusă de ştiri Interfax.

Autorităţile regionale au anunţat că podul a fost redeschis traficului sâmbătă dupămasă. Totuşi, pe pod nu pot trece decât autoturismele şi autobuzele după ce sunt atent verificate. Camioanele sunt nevoite să utilizeze feribotul pentru a face traversarea.

„Circulaţia vehiculelor de-a lungul podului din Crimeea a început. În acest moment, traficul este deschis pentru autoturisme şi autobuze, cu o procedură de inspecţie completă. Îi rugăm pe şoferii de camioane să îşi planifice traseul folosind trecerea cu feribotul de la Kerch”, a declarat Serghei Aksyonov, potrivit Sky News.

Explozia s-a produs sâmbătă pe podul rutier şi feroviar care leagă Rusia de peninsula Crimeea.

Știrea inițială

Cel puțin 17 persoane au murit în ultimele 24 de ore, în urma unui atac cu rachete rusești asupra orașului ucrainean Zaporojie, anunță oficialii locali citați de CNN.

Cel puțin 17 persoane au fost ucise și alte 40 au fost rănite după ce mai multe rachete au lovit orașul ucrainean Zaporojia, potrivit primarului Anatoly Kurtev.

Atacul, care a început sâmbătă, în jurul orei locale 19.00, a distrus cinci case și a avariat mai multe blocuri și străzi, a anunțat Kurtev pe canalul său oficial Telegram.

Zaporojia este un oraș important din sudul Ucrainei, nu departe de linia frontului și locul unde se află o centrală nucleară.


O parte din regiunea în care se află orașul este ocupată de forțele rusești.

Centrala nucleară de la Zaporojie a început să folosească generatoare diesel, deoarece bombardamentele din zonă au lăsat-o fără energia electrică esențială pentru răcirea reactoarelor. Șeful AIEA va merge la Moscova pentru a încerca să găsească o soluție, potrivit Reuters.

Bombardamentele din timpul nopții au tăiat alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare ucrainene Zaporojia, ocupată de Rusia. Aceasta are nevoie de răcire pentru a evita defectarea reactoarelor, astfel că a fost nevoită să treacă la generatoare de urgență, au declarat sâmbătă compania nucleară de stat din Ucraina și organismul de supraveghere atomică al ONU.

Chiar dacă cele șase reactoare sunt închise, ele au nevoie în continuare de o alimentare constantă cu energie electrică pentru a menține răcit combustibilul nuclear din interior.

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc pentru bombardamentele din preajma celei mai mari centrale nucleare din Europa. Agenția Internațională pentru Energie Atomică face presiuni pentru instituirea unei zone de protecție pentru a preveni alte bombardamente.

Sâmbătă, în cadrul unei emisiuni la BBC World News, Petro Kotin, șeful companiei nucleare de stat ucrainene Energoatom, a avertizat că generatoarele diesel au în prezent doar o rezervă limitată de combustibil.

„În acest moment lucrăm la logistică pentru a furniza mai mult combustibil pentru aceste generatoare”, a spus el.

Energoatom nu a spus care este stadiul negocierilor cu autoritățile ruse în ceea ce privește aprovizionarea cu combustibil a centralei.

„Dacă (generatoarele) rămân fără combustibil, se vor opri, iar după aceea va fi un dezastru… va avea loc topirea nucleului activ și o eliberare de radioactivitate de acolo”, a mai spus Kotin.

Centrala nucleară se află într-o parte a regiunii Zaporojia, anexată de Rusia. Într-un decret publicat sâmbătă, guvernul Rusiei a înființat o companie care va prelua controlul asupra centralei, așa cum a ordonat președintele Vladimir Putin la 5 octombrie.

AIEA, care are doi observatori prezenți la centrală, a confirmat declarația Energoatom, potrivit căreia centrala a trecut la generatoarele sale diesel după ce un bombardament, în jurul orei 1 noaptea, a tăiat linia principală care alimentează centrala.

„Reluarea bombardamentelor, care a lovit singura sursă de energie externă a centralei, este extrem de iresponsabilă. Centrala nucleară din Zaporojia trebuie protejată. Toate sistemele de siguranță ale centralei continuă să primească energie și funcționează normal, au fost informați experții AIEA de către personalul operațional superior ucrainean”, a declarat șeful AIEA, Rafael Grossi.

Grossi a purtat discuții cu Rusia și Ucraina cu privire la instituirea unei zone de protecție în jurul centralei, deși a refuzat să spună ce anume ar implica aceasta sau cum ar fi aplicată sau monitorizată. El a fost la Kiev joi și urmează să meargă în Rusia la începutul săptămânii viitoare.

„Voi călători în curând în Federația Rusă, iar apoi mă voi întoarce în Ucraina, pentru a conveni asupra unei zone de protecție și securitate nucleară în jurul centralei. Acesta este un imperativ absolut și urgent”, a precizat Grossi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.