Război în Ucraina, ziua 248. Rusia a anunțat încheierea mobilizării

Război în Ucraina, ziua 248. Rusia a anunțat încheierea mobilizării

0
DISTRIBUIȚI

Rusia spune că mobilizarea rezerviștilor s-a încheiat. Întreruperile de energie electrică afectează 4 milioane de ucraineni. Ucraina cere Iranului să nu mai înarmeze Rusia cu drone.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că mobilizarea parțială a rezerviștilor anunțată în septembrie „a fost finalizată” și că „nu sunt planificate alte măsuri”. În cadrul unei întâlniri cu Vladimir Putin, transmisă de televiziunea de stat, Șoigu a declarat că 82.000 de recruți mobilizați se află în zona de conflict și alți 218.000 se antrenează în cazărmi. Declarația sa reflectă ceea ce Occidentul a numit un efort disperat de a opri contraofensiva Kievului cu trupe slab antrenate, potrivit The Guardian.

Aproximativ 4 milioane de oameni din Ucraina sunt afectați de întreruperi de energie electrică din cauza unor pene de curent, în urma bombardamentelor ruse, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Agenția Frence-Presse a citat compania energetică DTEK, operatorul pentru regiunea Kiev, care a declarat că va trebui să reducă energie într-o măsură „fără precedent” pentru a preveni o pană de curent completă.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că a fost sunat vineri de către omologul său iranian, Hossein Amir-Abdollahian, și a cerut Teheranului să nu mai trimită arme către Rusia.


Ucraina și aliații occidentali acuză Iranul că trimite drone „kamikaze” în Rusia, care au fost folosite cu efect devastator împotriva infrastructurii ucrainene. Iranul neagă acuzațiile.

Cel puțin patru persoane au fost ucise și 10 rănite când mai multe orașe învecinate cu centrala electrică din Zaporijjea, ocupată de Rusia, au fost bombardate, potrivit unui comunicat al biroului prezidențial ucrainean.

Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au respins tentativele de avansare ucrainene în est și au distrus o fabrică militară ucraineană în apropierea orașului Pavlograd.

Statele Unite vor oferi asistență militară suplimentară de 275 de milioane de dolari Ucrainei, inclusiv arme, muniții și echipamente din stocurile Departamentului de Apărare al SUA, a declarat secretarul de stat. „De asemenea, lucrăm pentru a oferi Ucrainei capacitățile de apărare aeriană de care are nevoie, cele două Nasam-uri inițiale furnizate de SUA fiind gata de livrare către Ucraina luna viitoare”, a declarat Antony Blinken: „Și lucrăm cu aliații și partenerii pentru a permite livrarea propriilor lor sisteme de apărare aeriană către Ucraina”.

Bunurile aparținând unor persoane fizice ruse și belaruse confiscate de Ucraina ar putea fi folosite pentru uriașul efort de reconstrucție postbelică, a declarat ministrul ucrainean de finanțe, Serhi Marchenko, citat de presă. Guvernul a înghețat active rusești și din Belarus din Ucraina în valoare de aproximativ 1,21 miliarde de dolari de la începutul invaziei Moscovei, potrivit Biroului de Securitate Economică, o agenție de stat.

Uniunea Europeană a numit un general polonez, Piotr Trytek, pentru a conduce o nouă operațiune de antrenament cu trupele ucrainene. Trytek, în vârstă de 51 de ani, a fost ales ca parte a promisiunii UE de a intensifica sprijinul militar pentru Ucraina.

Se așteaptă ca inspectorii nucleari ai ONU să ajungă în curând la o concluzie cu privire la afirmațiile Rusiei privind posibila producere a unei „bombe murdare”. Anchetatorii sunt trimiși în două locații din Ucraina, unde Rusia susține că ar fi avut loc aceste activități.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.