La jumătatea distanței dintre Norvegia și Polul Nord, în pustiul înghețat al arhipelagului Svalbard, îngropată în condițiile ideale pe care le oferă permafrostul, se află cea mai mare bancă de semințe din lume, puse la păstrare în caz de război, pandemie sau alte calamități, a transmis Digi24.ro.
Nu este singura bancă de semințe din lume, este mai degrabă un back-up, banca băncilor, unde sunt depozitate eșantioane de semințe din întreaga lume, o ultimă barieră în fața unei eventuale catastrofe ireversibile. Zilele acestea, Seiful Apocalipsei (Doomsday Vault) s-a îmbogățit cu noi eșantioane de semințe de pe mai multe continente, ocazie pentru unele țări – Irak și Uruguay – să participe în premieră la acest proiect global. România este contributoare la banca de date vegetală, cu peste 900 de eșantioane trimise de Banca de resurse Genetice Vegetale „Mihai Cristea” din Suceava.
Înființat în 2008, seiful acționează ca o ultimă soluție pentru băncile naționale și regionale de gene și a jucat un rol esențial între 2015 și 2019 în reconstruirea loturilor de semințe deteriorate în timpul războiului din Siria. Băncile de gene pentru semințe sunt instituții care conservă și studiază diversitatea culturilor. Acestea permit cercetătorilor să dezvolte soiuri care sunt rezistente la dăunători, boli și alte adversități.
Pe măsură ce ne adaptăm și ne pregătim pentru impacturile cunoscute și necunoscute ale schimbărilor climatice, băncile de gene sunt cheia supraviețuirii agriculturii. Copii ale colecțiilor complete de semințe sunt stocate în bănci de gene departe de colecția principală de semințe. La ele pot apela cercetătorii și fermierii în cazul în care colecția originală este distrusă sau deteriorată. Culturile pot fi apoi regenerate cu ajutorul acestor semințe „de rezervă”.
Cu ocazia ultimei depuneri care a avut loc în această săptămână, au fost adăugate peste 45.000 de mostre de semințe de la 13 bănci de gene din Asia, Australia, Europa și America Latină, ridicând pentru prima dată numărul total de eșantioane la peste 1,2 milioane, potrivit Ministerului Agriculturii și Alimentației din Norvegia, citat de Euronews. Irak și Uruguay contribuie pentru prima oară la banca din Svalbard, cu 418 mostre de semințe de specii sălbatice și cultivate, inclusiv grâu și orez (Irak), respectiv 1.892 de semințe de grâu și orz (Uruguay). „Participarea țărilor la misiunea Seed Vault este vitală pentru asigurarea vieții pe care o reprezintă diversitatea genetică”, a declarat Stefan Schmitz, director executiv al Crop Trust, care administrează seiful alături de Norvegia. Coreea de Sud și Mexic au fost, de asemenea, printre națiunile care au făcut depozite miercuri. În lume se obișnuia să se cultive peste 6.000 de plante diferite, dar experții ONU spun că acum obținem aproximativ 40% din calorii din trei culturi principale – porumb, grâu și orez – ceea ce face ca proviziile de alimente să fie vulnerabile dacă schimbările climatice fac ca recoltele să fie distruse.