Spectacole în premieră la Teatrul Maghiar și la Teatrul German din Timișoara

Spectacole în premieră la Teatrul Maghiar și la Teatrul German din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Cele două teatre ale minorităților din Timișoara aduc în această lună în fața publicului două premiere: o piesă care are ca personaj central un cunoscut pictor italian și o alta semnată de unul din marii clasici ai dramaturgiei ruse.

Cea de-a treia premieră din această stagiune, spectacolul „Caravaggio”, în regia lui Visky Andrej, pe un text scris de Visky András, care dezvăluie momente semnificative din viața și opera pictorului, va vedea luminile rampei în sala mare a teatrului maghiar în 21 octombrie. Autorul se concentrează asupra modului de lucru al lui Caravaggio, care a refuzat să facă desene și schițe, pictând direct personajele foarte meticulos, din dorința de a crea tabloul ideal. Regizorul a ținut să sublinieze tumultul interior al pictorului rămas devreme orfan, stăpânit ulterior de vicii și cu un temperament neliniștit, marcat și de epoca în care a trăit, dar cu un succes răsunător în pictură, atât în rândul laicilor cât și al Bisericii, în frunte cu Papa. Sfârșitul său dramatic a pus capăt în mod simbolic celor două extreme care l-au definit, lumina și întunericul. Rolul principal e interpretat de Balazs Attila, iar din distribuție mai fac parte și Erdős Bálint, Jancsó Előd, Kocsárdi Levente, Bandi András Zsolt, Vajda Boróka, Borbély B. Emília și Vadász Bernadett. Premiera din 21 octombrie va fi precedată de lansarea cărții „Kitelepítés” („Deportare”) de Visky András, memorii ale copilăriei petrecute cu familia strămutată în Bărăgan, care va avea loc în foaierul teatrului, de la ora 18,00. Spectacolul va fi supratitrat în română și engleză. Biletele pentru premieră (30 lei) și pentru a doua reprezentație  din 22 octombrie (24/16 lei), se pot lua de la teatru în intervalul 10:00 – 13:00 și 16:00 – 19:00 sau online pe https://ticket.tm-t.ro/ro.

Și la teatrul german va avea loc în 28 octombrie, de la ora 19:30, prima premieră din această stagiune, „Livada cu vișini” de A.P.


Cehov, pusă în scenă de regizorul austriac Volker Schmidt. „Livada cu vișini” este ultima piesă importantă a cunoscutului dramaturg rus, scrisă chiar în anul sfârșitului său prematur. Descrisă drept o comedie, piesa este o satiră la adresa naturii umane și a destinului, o introspecție asupra vieților irosite, a iluziilor și a dezamăgirilor izvorâte din iubiri care nu pot aduce nici o împlinire, personajele ajungând să se confrunte, în cele din urmă, cu necruțătoarea realitate. Volker Schmidt consideră că „Cehov acordă insignifiantului și accidentalului același spațiu ca și loviturilor destinului și realizărilor profunde ale personajelor. Juxtapunerea dintre banal și măreț este ceea ce noi, ca oameni, experimentăm în fiecare zi. Totuși, Cehov nu-și judecă niciodată personajele. Mai degrabă, el ne arată doar că în fiecare clipă avem posibilitatea de a decide în ce cadru vrem să ne continuăm viața, dacă rămânem prinși în capcana mărunțișurilor cotidiene sau reușim să oferim vieții noastre o împlinire care să depășească satisfacerea nevoilor personale”.

Din distribuția spectacolului fac parte Ioana Iacob, Alma Diaconu, Oana Vidoni, Bülent Özdil, Marc Illich, Rareș Hontzu, Olga Török, Niko Becker, Aida Olaru, Franz Kattesch, Ida Jarcsek-Gaza și Richard Hladik. Spectacolul va beneficia de supratitrare în limba română și engleză iar biletele se pot cumpăra de la casieria Teatrului German, sau din rețeaua de bilete Entertix.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.