Studenții din UVT cer demisia lui Vasile Docea. Acuzaţiile aduse de OSUT...

Studenții din UVT cer demisia lui Vasile Docea. Acuzaţiile aduse de OSUT directorului Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran”

1
DISTRIBUIȚI

Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara (OSUT) solicită
demisia directorui BCUT. Profesorul universitar doctor Vasile Docea este acuzat că restricţionează studenţilor accesul gratuit la serviciile oferite de bibliotecă şi solicitarea unei taxe de tip „premium”.

În comunicatul OSUT, reprezentanţii studenţilor se plâng inclusiv de atitudinea ostilă arătată de Vasile Docea în comunicarea cu ei: „Ieri a avut loc ședința ordinară a Senatului UVT, structură din care domnul director face parte. În cadrul acesteia, președintele OSUT a supus dezbaterii problema stringentă a restricționării dreptului prevăzut de lege cu privire la accesul gratuit la serviciile oferite de bibliotecă. Deși erau așteptate clarificări care să justifice rațiunile pentru care legea și dreptul studenților au fost ignorate, reprezentanții studenților au primit din partea domnului director doar acuzații nefondate și jigniri directe la adresa asociațiilor studențești care au avut curajul să se poziționeze public împotriva deciziei de sfidare a Legii Educației Naționale nr. 1/2011, cu modificările din Legea nr. 9/2022. Studenții își exprimă profunda indignare față de atitudinea lipsită de orice principiu al profesionalismului și condamnă încercarea de defăimare și intimidare a asociațiilor studențești în ședința plenară a Senatului UVT. „Mincinoși”, „dezinformatori” și alte afirmații – au fost câteva dintre caracterizările pe care domnul director le-a menționat în mod repetat de-a lungul discuției”.

„Deși instituția ar trebui să faciliteze accesul la educație pentru studenți, atât prin lege,
cât și din considerente principiale, aceasta a devenit doar o sursă de venit. Reamintim că în conformitate cu Legea Educației Naționale bibliotecile centrale universitare se află în subordinea Ministerului Educației și sunt finanțate de către acesta, deci taxele pentru așa-zisele pachete „de lux”, sunt aberante și abuzive.


Mai mult de atât, dacă până anul trecut serviciile BCUT erau taxate cu 30 de lei, în acest an, pentru pachetul premium, care nu conține de fapt facilități „premium”, prețul a crescut la 50 de lei, într-un mod total nejustificat. Pe lângă încălcarea flagrantă și cu bună știință a legii și studenții consideră
inacceptabilă conduita lipsită de orice principiu al colegialității sau respect, mai ales în mediul academic, așadar că aceștia solicită public demisia de urgență din funcția de director a domnului profesor universitar doctor Vasile Docea și revizuirea interpretării discriminatorie asupra prevederii din Legea nr. 1/2011”, mai arată organizaţia studenţească.

„Am luat parte la o formă de degradare umană și profesională într-o profundă stare a
sa. O scenă care dacă „n-ar fi fost de plâns, ar fi fost de râs” – locul destinat prin natura sa studiului și educației își restricționează accesul la… studiu și educație. Oamenii care ar trebui să reprezinte eticheta decenței, înțelepciunii și echilibrului… demonstrează exact opusul. Atacuri la persoană, jigniri spune fără nici cea mai mică reține măcar față de contextul formal în care ne aflam, acuzații – pentru că studenții au avut curajul să dezvălui public cum BCUT sfidează cu nonșalanță legea – așa s-a rezumat discuția dintre reprezentanții studenților și un cadru didactic, director BCUT. Am deschis subiectul în speranța unor clarificări, unor dezbateri deschise, însă am primit, atât eu, cât și colegii din asociațiile studențești, cuvinte defăimătoare, atât. Poate într-o încercare eșuată de intimidare? Demersurile studenților nu se opresc cu siguranță, vom milita în continuare pentru drepturile lor indiferent de context. Inerent apare și întrebarea: ce resurse financiare în plus necesită facilitarea accesului la resursele digitale ale instituției, prelungirea publicațiilor împrumutate sau posibilitatea de a comunica depășirea termenului de restituire prin e-mail? Unde merg cei 50 de lei luați de la student? Cred totuși că în tot absurdul situației, am preluat și o lecție: Dragi colegi din asociațiile studențești, fiți în continuare la fel de vocali, la fel de incomozi prin lucrurile pentru care militați. Nu lăsați vorbele goale să se audă mai tare decât inima unui
tânăr care crede în schimbare”, a spus Andreea-Raluca Argeșeanu, președintele OSUT.

1 COMENTARIU

  1. Foarte bine, sa lupte pentru drepturile lor. Mai citisem ieri ca bursele elevilor intarzie, acum citesc de biblioteci cu taxa, cum sa avem oameni educati in ritmul asta? Dar poate nici nu se vrea educarea romanilor, prostimea e mai usor de controlat

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.