ADR a lansat oficial Programul Regional Vest 2021 – 2027, cu invitați...

ADR a lansat oficial Programul Regional Vest 2021 – 2027, cu invitați de marcă și tehnologie de ultimă oră

0
DISTRIBUIȚI

Astăzi a avut loc lansarea oficială a Programului Regional Vest 2021 – 2027, principalul instrument de finanțare din fonduri europene destinat dezvoltării Regiunii Vest, aprobat în 7 octombrie de către Comisia Europeană, la care au fost prezenți repezentanți ai administraților locale din cele patru județe care alcătuiesc regiunea Vest, ai guvernului, ai mediului universitar și oameni de afaceri interesați să obțină finanțare europeană pentru proiectele lor, Krzysztof Kasprzyk, directorul adjunct al Unității România din cadrul DG Regio a Comisiei Europene care a sprijinit descentralizarea, subliniind importanța deciziilor luate la nivel local, pentru o mai mare eficiență, precum și oaspeți din Republica Moldova.

POR 2021 – 2027 aduce în regiunea de vest a țării peste 1 miliard de euro, fonduri europene.

Un istoric prezentat de holograma lui Sorin Maxim

„Totul a început în 1997, cu Cartea Verde a Dezvoltării Regionale”, s-a spus la deschiderea evenimentului, și pentru a sublinia progresele făcute în acest interval și avantajele inovării și digitalizării, zonă în care se dorește o creștere a investițiilor, o hologramă a directorului general al ADR Vest, Sorin Maxim, a prezentat istoricul agenției, de la primele proiecte Phare promovate înainte de aderarea la Uniunea Europeană, până la programul regional actual, al treilea ciclu de finanțare în cadrul UE și primul în care fondurile europene sunt descentralizate la nivel regional.

Holograma lui Sorin Maxim a punctat principalele domenii în care s-au făcut investiții în cei 24 de ani în care numărul proiectelor și al fondurilor obținute a înregistrat creșteri constante. Dacă până acum s-a investit mai mult în infrastructură, urmează ca în următorul exercițiu financiar, accentul să cadă pe proiecte care să multiplice valoarea banului și să genereze dezvoltare economică și socială.

Alin Nica: „S-a vărsat găleata cu bani”

„Alin Nica, recent ales președinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest, a subliniat, gospodărește, că „s-a vărsat găleata cu bani”, dar elanul său a fost temperat de Roxana Mânzatu, secretar de stat în cancelaria prim-ministrului, care a ținut să precizeze că e vorba doar de „o mică găleată de bani din cea mare”, remarcând însă eficiența cu care lucrează ADR Vest.

Și Carmen Moraru, secretar de stat în ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, trimisă în locul ministrului Marcel Boloș, care și-a contramandat venirea, a ținut să evidențieze „momentul istoric” al „celei mai urbanizate regiuni după București și Ilfov”.

Șapte priorități pentru programul descentralizat

Revenit fizic pe scena Sălii 2 a TNT, unde s-a desfășurat evenimentul, Sorin Maxim a prezentat cele șapte priorități ale programului lansat astăzi, prin care se dorește diminuarea decalajului existent între diferite zone din cele patru județe: o dezvoltare a județelor în care beneficiile aduse societății să se facă mai simțite, creșterea numărului de companii în județele Hunedoara și Caraș-Severin, mai puțin dezvoltate în comparație cu Timiș și Arad, noi servicii publice, extinderea transportului ecologic și o rețea de transport interjudețeană care să lege localitățile de stațiunile turistice, proiecte pentru sănătate, educație, turism și patrimoniu și integrarea mai multor tipuri de proiecte în anumite zone., cu acent pe parteneriate și mentenanță, neglijată în ultima vreme, ceea ce a dus la compromiterea unor investiții.

Sorin Maxim a accentuat importanța care trebuie acordată sănătății și educației, „să oprim exodul creierelor, căci pe lângă venituri, oamenii trebuie să beneficieze și de anumite condiții de viață. Acum atragem forță de muncă din alte țări, dar nu suntem atenți la cei care pleacă”. Dorința sa este împărtășită și de Alin Nica, acesta punând aceentul pe necesitatea stimulării creativității prin asigurarea condițiilor necesare, pentru a stopa exodul inteligenței românești, astfel încât, la sfârșitul acestui exercițiu financiar, regiunea de vest, cu potențialul turistic extraordinar al județelor Hunedoara și Caraș-Severin și colaborarea județelor Timiș și Arad în plan economic, să atingă peste 90 la sută din nivelul mediu de dezvoltare al regiunilor din țările dezvoltate ale UE.

Vin de colecție pentru Sorin Maxim și pupături pentru Alina Gorghiu

Mai mulți reprezentanți ai administrațiilor locale, ai universităților și companiilor au ținut să felicite și să aducă laude programului, dar cea mai inedită promovare locală i-a aparținut lui Corneliu Popi-Morodan, primarul comunei arădene Ghioroc, cunoscută ca „litoralul vestului” dar unde există și o valoroasă colecție de vinuri.


El i-a dăruit lui Sorin Maxim două sticle de vin din anul nașterii acestuia, acestea având o vechime de exact jumătate de veac.

Rectorul UPT, Florin Drăgan, a mărturisit că prezentarea a fost „la nivelul a ceea ce dorin să fim”, după care a ținut să-i amintească lui Sorin Maxim că sunt născuți în același an, cu referire „discretă” la cele două sticle de vin. După încheierea evenimentului, vedetă a devenit Alina Gorghiu, senator de Timiș, care a fost înconjurată de primari și șefi de județ peneliști, dornici să o pupe și să-și spună păsurile.

Foto: Constantin Duma

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.