Alin Nica, noul preşedinte al CDR Vest: „Sper să mă ridic cel...

Alin Nica, noul preşedinte al CDR Vest: „Sper să mă ridic cel puţin la nivelul domnului Dunca”

1
DISTRIBUIȚI

Alin Nica, preşedintele CJ Timiş, este noul preşedinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest (CDR Vest). Acesta îl urmează în funcţie pe Romeo Dunca, şeful CJ Caraş-Severin. Membrii CDR au aprobat alocarea bugetară pentru Programul Regional Vest 2021-2027.

Alin Nica se va afla în fruntea organismului ce coordonează activităţile de elaborare şi monitorizare ce decurg din politicile de dezvoltare regională în următorul an. Tot pentru o perioadă de un an, vicepreședintele CDR va fi Laurențiu Nistor, președintele CJ Hunedoara.

„Le mulțumesc colegilor din consiliu pentru încredere și sper să mă ridic cel puțin la nivelul domnului Dunca, cel care a condus lucrările CDR în acest an”, a declarat Alin Nica.

Conform statutului CDR Vest, președintele și vicepreședintele nu pot fi reprezentanţi ai aceluiaşi judeţ. Cele două funcţii sunt îndeplinite, prin rotaţie, pentru câte un mandat de un an, de către preşedinţii consiliilor judeţene.

Tot la ședința CDR au fost aleși reprezentanții unităților administrativ-teritoriale în Comitetul de Monitorizare a Programului Regional Vest 2021–2027. Este vorba de Ioan Popa – primarul municipiului Reşiţa, Dan Bobouţanu – primarul municipiului Hunedoara, Petru Antal – primarul oraşului Pecica și Dănuţ Groza – primarul oraşului Sânnicolau Mare.

Membrii Consiliului pentru Dezvoltare Regională au votat și alocarea financiară pentru Programul Operațional Vest 2021-2027, inclusiv sumele pe care le pot accesa UAT-urile din mediul urban, pentru dezvoltarea urbană durabilă.


Cele mai mari sume vor putea fi accesate de reședințele de județ. Cel mai mare oraș din regiune, municipiul Timișoara va putea accesa peste 91 de milioane de euro. Aradul are alocat peste 65 de milioane, Reșița – 56 de miioane, iar Deva – 47 de milioane de euro.

Spre celelalte municipii din regiune vor ajunge peste 111 milioane de euro pentru dezvoltarea urbană durabilă, după cum urmează: Hunedoara – 21 milioane de euro, Lugoj și Petroșani – 15 milioane de euro, Caransebeș – 13 milioane, Vulcan și Lupeni – 12 milioane, Orăștie – 11 milioane, Brad – aproape 10 milioane de euro.

Tot în acest scop, orașele din regiune au alocate 124 de milioane de euro. Sumele vor putea fi accesate pentru proiecte de eficiență energentică – blocuri, respectiv clădiri publice, mobilitate urbană, educație, revitalizare și regenerare urbană.

Tot la ședința CDR a fost aprobată și înființarea unui hub de inovare în regiunea de Vest. Acesta va oferi competențe și opinii abilitate în zona de digitalizare oricărei autorități publice sau companii care va vrea să realizeze un proiect de digitalizare.

„Ne propunem ca, odată cu Programul Regional Vest 2021-2027, să investim mai mult în zona de inovare, cercetare și digitalizare Am gândit această strategie astfel încât regiunea să se dezvolte armonios și sustenabil și la aceste proiecte mă uit cu cea mai mare speranță de a crea dezvoltare în regiune”, a spus Sorin Maxim, directorul ADR Vest.

Hubul vine să completeze alte inițiative similare ale Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, care mai pregătește pentru Programul Regional Vest o agenție de inovare, un accelerator de afaceri, un fond de capital de risc, precum și centre de creativitate și inovare în fiecare județ.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.