Au început lucrările la noul terminal de plecări externe al Aeroportului Internațional...

Au început lucrările la noul terminal de plecări externe al Aeroportului Internațional Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Noul terminal pentru plecări curse externe al Aeroportului Internațional „Traian Vuia” din Timișoara a intrat în șantier.

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a semnat contractul cu câștigătorul procedurii de achiziție a serviciilor de proiectare tehnică și a lucrărilor de execuție, asocierea Concelex SRL – Concelex Engineering SRL – Concrete & Design Solutions SRL – MetrolulSA, în luna mai 2022. După perioada alocată proiectării, în data de 27 octombrie a fost emis ordinul de începere a lucrărilor pentru execuție începând cu data de 1 noiembrie 2022. Serviciile de dirigenție de șantier sunt asigurate de SC Davitravell SRL, cu sediul în Săcele, județul Brașov.

„Este cel mai mare contract semnat vreodată de Aeroportul Timișoara. E vorba de 184,51 e milioane, vorbim de un nou terminal de plecări pentru aeroport, termenul limită pentru finalizarea acestei investiții fiind de un an, adică până la finalul anului 2023.


E parte a întregului proces de modernizare a Aeroportului Internațional Timișoara, alături de alte proiecte semnate deja, un alt aspect important fiind cel legat de zona cargo. AIT are această capabilitate de a se dezvolta, de a atrage clienți noi, nu doar din zona noastră, din România, și și din țările învecinate. E o poartă importantă de intrare în oraș și în regiune. Aerportul Timișoara are un partener serios, Ministerul Transporturilor mai are proiecte cu această companie, iar până acum au dovedit seriozitate. Sper să apuc în postul de ministru al Transporturilor și finalul acestei investiții”, a declarant astăzi Sorin Grindeanu.

Dintre bugetul de 184,51 de milioane de lei (inclusiv TVA) pentru acest proiect, cea mai mare parte, adică 82,56 de milioane, provine din Fondul european de dezvoltare regională (FEDR). Aeroportul Timișoara contribuie cu 74,43 milioane de lei, iar Ministerul Transporturilor completează suma cu 27,52 milioane de lei.

În acest moment sunt elaborate procedurile de achiziție a echipamentelor de securitate care vor dota noul terminal. Documentele aferente procedurii de licitație pentru echipamente vor fi încărcate în sistemul SICAP în cursul săptămânii viitoare, iar licitația se va desfășura în perioada decembrie 2022 – ianuarie 2023.

Principalele caracteristici constructive ale noului Terminal „Plecări externe” sunt:

  • suprafață construită desfășurată propusă = 12.000 m2;
  • un sistem control de securitate dimensionat pentru șase filtre complet echipate și dotările necesare pentru controlul bagajelor de cală;
  • lifturi persoane și marfă = 7;
  • ghișee check-in = 18 + 2 self check-in;
  • cabine poliția de frontieră = 6;
  • porți automate de scanare documente = 6.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.