„Călărețul“ Călin Bârcean a căzut de pe cal la filmările noului său...

„Călărețul“ Călin Bârcean a căzut de pe cal la filmările noului său videoclip: „Am crescut într-o familie tradițională de stil vechi și am fost călușar și chiar și vătaf“

0
DISTRIBUIȚI

Solistul formației Pragu’ de Sus, Călin Bârcean, a revenit în Timișoara la sfârșitul săptămânii trecute, pentru un concert acustic care a avut loc la Porto Arte, unde în fața unui public devotat a interpretat o serie de melodii binecunoscute din repertoriul autohton dar și câteva piese din repertoriul formației care a lansat cel de-al șaselea disc, „Să nu urăști nimic”, în 2021. Printre melodiile care au beneficiat de aplauzele sincere ale publicului s-a numărat și „Nebun de alb” a lui Emeric Imre, artistul care a cântat în aceeași locație recent. Formația Pragu’ de Sus a avut parte în acest an de o serie de concerte în întreaga țară și a ieșit din „zona de confort“.

„Avem deja două piese noi cu Pragu de Sus care se vor regăsi pe următorul album, iar una dintre ele este un cântec rock despre Timișoara. Anul ăsta ne-am propus să ieșim din zona noastră de confort și sp ajungem și-n alte locuri. Vroiam mai demult asta, dar până acum nu prea s-a legat. Cârligul prin care s-a ântîmplat asta a fost evenimentele private datorită cărora am câștigat public. Lumea ne descoperă la astfel de cântări private și ne cheamă și-n cluburi și săli de spectacole. Am fost la Cluj unde am cântat prima oară oficial și a fost foarte bine. Am ajuns și la Oradea și a fost la fel. Noi în zona de vest suntem ca acasă, dar când mergi în alte orașe nu mai ai aceleași pârghii. Mergi la risc dar trebuie să ieși din zona de confort. Vrem să mișcăm în zone noi. și cred că orice trupă trebuie să facă asta, să iasă din zona de confort“, ne-a declarat Călin Bârcean.

Formația Pragu’ de Sus va susține un concert special la Timișoara în luna decembrie, evenimentul urmând să se desfășoare în cadrul Târgului de Crăciun organizat de Primăria Timișoara, din Piața Victoriei sub genericul Folk for Revolution, în data de 16 decembrie.


În cadrul acestui concert, muzicienii vor interpreta și câteva colinde speciale, culese de solistul formației. Dealtfel, zilele trecute, Călin Bârcean și Luiza Țârlea au lansat un videoclip pentru piesa „Sorăleo, fată frumoasă”, o colindă veche din comuna Mărtinești, județul Hunedoara, care se cânta în șezători și în cetele de călușeri în perioada sărbătorilor de iarnă.

„Am lansat această prima colindă dintr-un proiect mai amplu pe care tot l-am avut în minte de ceva vreme… E o colindă veche tradițională, din zona de unde mă trag eu… comuna Mărtinești… Orăștie. Eu am crescut cu astfel de colinde și deși am stat la Deva, mi-am petrecut vacanțele la sat, unde am fost cășușar multă vreme, chiarși vătaf. Am moștenit lucrurile astea de la tata și de la bunicul. Colinda pe care am lansat-o acuma am dezgropat-o cu ajutorul unor prieteni. La videoclipul piesei am călărit pentru prima oară în viața mea. Am ales un loc lângă cetățile dacice în zona Orăștiei și dincolo de faptul că la un moment dat am căzut de pe cal… a ieșit spectaculos. Am crescut într-o familie tradițională de stil vechi cu… străbunica, bunica și mama mea în casă. La noi în casă se cântau colinde și de mai demult am început să culeg colinde vechi care nu se mai cântă. N-am vrut să le modernizez ca orchestrație. Urmează să lansăm o altă colindă pentru care am filmat un videoclip la Castelul Corvinilor din Hunedoara. Vom avea un concert în data de 16 decembrie la Timișoara, unde vom cânta câteva colinde și la care va fi invitată și Luiza”, ne-a declarat Călin Bârcean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.