Campanie de donații pentru Festivalul internațional de poezie „Ion Monoran”. Cum poți...

Campanie de donații pentru Festivalul internațional de poezie „Ion Monoran”. Cum poți contribui

0
DISTRIBUIȚI

Organizatorii Festivalui Internațional de Poezie Ion Monoran au inițiat o campanie de donații care își propune să ajute la organizarea celei de-a patra ediții a acestui eveniment.

„Ediția din acest an a festivalului, dorește să construiască, în oraşul de pe Bega, timp de trei zile, 16, 17 și 18 decembrie 2022, un maraton de întâlniri şi manifestări culturale la care sunt invitaţi să participe 33 de scriitori, muzicieni și prieteni ai Timișoarei. Ne propunem lecturi publice de poezie, muzică, film, lansări de carte, evenimente ce vor avea loc la Teatrul Merlin, Memorialul Revoluției 16 – 22 decembrie, Muzeul Consumatorului Comunist, Centrul Reformat Noul Mileniu Timisoara și, chiar, în Tramvaiul istoric al Revoluției.


Tramvaiul a fost un element cheie al Revoluției. A fost spontan și crucial, prin gestul eroic al lui Ion Monoran. Era o zi de sâmbătă, 16 decembrie, pe vremea aceea se lucra, chiar dacă mai puțin, până la ora 14. Se auzise din ziua precedentă că s-au adunat enoriași la Casa pastorului László Tőkés să-l susțină în cazul evacuării din parohie de către Securitate. Astfel că, muncitorii în loc să plece la ora obișnuită 14, pentru o zi de sâmbătă, au fost ținuți peste program în fabrici, în jur de ora 16-17. Fabricile fiind la marginea orașului, tramvaiele traversau centrul pline cu oameni. În jurul orei 17 erau adunați adunați oameni în fața Parohiei Reformate, dar manifestau în liniște. Printre ei și Monoran, care a avut inspirația genială și a tras pantograful de la un tramvai oprit, în spatele primului tramvai oprit adunându-se alte zeci. A îndemnat oamenii să coboare din tramvai și să se alăture manifestanților. S-a strigat prima dată „Jos Ceaușescu!”, „Vrem mâncare la copii!”, „Libertate!” Festivalul Internaţional de Poezie „Ion Monoran” a debutat în 2019, exact la 30 de ani de la Revoluție din dorința scriitorilor, a publicului de a marca Revoluția, scânteia ei și personalitatea poetului Ion Monoran“, au transmis organizatorii evenimentului.

Cei care doresc să susțină festivalul o pot face prin intermediul petiției care se găsește aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.