Derby-ul suferinţei fotbalului timişorean, pe „Electrica”. Cum văd antrenorii Tavi Benga şi...

Derby-ul suferinţei fotbalului timişorean, pe „Electrica”. Cum văd antrenorii Tavi Benga şi Iulian Muntean încleştarea Ripensia – Politehnica

0
DISTRIBUIȚI

Ripensia şi Politehnica, reprezentantele Timişoarei în Liga 2, se întâlnesc sâmbătă de pe poziţii care nu ar asigura la final supravieţuirea în eşalon. Gazdele roş-galbene au un plus de patru puncte în clasament, dar antrenorul Iulian Muntean nu consideră că acest aspect va conta ceea ce e totuşi un derby, fie el mai mic, local. De partea cealaltă alb-violeţii au o singură opţiune, pronunţată şi de tehnicianul Octavian Benga: victoria, mai ales că vor avea de partea lor o susţinere mai puternică din public.

Ambele echipe vin după remize în campionat. Poli acasă cu Baia Mare, meci cu scandal din cauza arbitrajului (scor 1-1), „Ripi” de „afară”, de la Vâlcea, cu Şelimbăr (0-0).

„Orice meci cu Poli e foarte greu. Nu cred că contează cine e mai bine clasată în momentul de faţă. În meciurile acestea totul se egalizează, e vorba de dorinţă, de forţă, de putere, de ambiţii, cine va fi mai determinat va câştiga. Nu contează că noi avem câteva puncte în plus peste ei, dacă ne bat acasă se apropie la un punct. Poate pentru ei situaţia e puţin mai dificilă dacă pierd. Egalul mai mult ca sigur nu ajută pe nimeni. Din păcate e un derby al suferinţei, un derby al oraşului de pe probabil cele mai joase poziţii vreodată la nivelul Ligii 2. Nu ştiu dacă e ruşinos. Vă daţi seama că şi noi şi Poli ne-am dori să fim mai sus. Din păcate acestea sunt condiţiile şi dacă ar fi să comparăm cu restul echipelor, care sunt ţinute de primării sau alte bugete, atunci este cât se poate de clară poziţia pe care o avem în clasament. Dacă e să ne legăm de infrastructură, putem să vorbim două săptămâni şi nu încheiem…”, a declarat Iulian Muntean, antrenorul gazdelor de sâmbătă.

Foto: Ripensia. După victoria directă cu 3-1 din 2021 pe „Dan Păltinişanu”

„Niciodată nu am fost favoriţi în meciurile cu Poli şi anul trecut nimeni nu ne dădea şanse că o să câştigăm. Nu cred că există favoriţi într-un astfel de meci. E foarte important cum reuşeşti să-i montezi pe băieţi, cum să-i ţii în priză. Într-un meci de asemenea anvergură cred că noi, cei din staff, contăm mai puţin, contează jucătorii. Toată lumea cred că îşi doreşte trei puncte, şi noi şi Poli. Cred că ar trebui să se umple stadionul, dacă nici la meciurile acestea nu se umple, atunci nu ştiu când se mai umple un stadion la Timişoara. Probabil când o să se facă un stadion nou. Din păcate aţi văzut că şi la noi, indiferent dacă am bătut 4-0… avem totuşi trei victorii acasă şi nu reuşim să umplem stadionul, vin 300-400. Nici la meciul cu Craiova nu a fost plin, mai erau locuri libere în tribuna a doua, puteau să vină mai mulţi spectatori. Din păcate acesta e momentul în fotbalul timişorean”, a mai spus Muntean.

„Ripi” l-a anunţat indisponibil doar pe Raul Vidrăsan, ex-polist încă accidentat, în rest toţi jucătorii cu probleme medicale se pregătesc normal acum.

„Sâmbătă o întâlnim pe concitadina noastră, Ripensia Timişoara, putem spune că este un derby local. Ne dorim mult să câştigăm acest meci. Ne-am dorit şi etapele trecute, din păcate am reuşit doar trei egaluri, cred că am fost aproape de victorie în toate meciurile. Sperăm ca în meciul cu Ripensia să spargem gheaţa şi să ieşim învingători de pe terenul de la Gara Mică. Se poate spune că e un lucru pozitiv că nu am cedat în aceste trei etape, pentru că am întâlnit adversari buni, care au ca obiectiv play-off-ul. E un lucru pozitiv că ne-am luptat de la egal cu aceste echipe, dar pentru mine şi pentru noi putem spune că egalurile nu prea ne ajută, doar aşa, ca şi perspectivă, că suntem aproape de victorie, dar până la urmă victoriile îţi aduc trei puncte şi ne dorim foarte mult să ne ridicăm din subsolul clasamentului. Am fost aproape în ultimul meci, cred că am fost şi influenţaţi şi de multe greşeli de arbitraj, dar sper să găsim mijloace noi tot timpul în plus pentru a câştiga, pentru că nu sunt doar arbitrii de vină. În marea majoritate a meciurile de când am venit am avut multe oportunităţi de a marca şi e o problemă că nu am reuşit să marcăm… Sper să fim mai inspiraţi, jucătorii să fie mai incisivi şi mai hotărâţi şi să marcăm din situaţiile pe care le avem”, a spus şi Octavian Benga, tehnicianul oaspeţilor din acest weeekend.

„Principalul” alb-violeţilor a anunţat că în premieră toţi jucătorii sunt valizi. Mai mult, ieri, Poli a mai făcut două mutări de pe „piaţa liberă”. Prin aducerea străinilor, Angelos Karatasios, fundaş central grec, şi Fatjon Celani, atacant german. Mutări care deja au fost contestate. „Nu pot să dau acest răspuns, în vară e altă situaţie, e un număr mult mai mare de jucători, e cel mai uşor să transferi atunci, sunt mulţi jucători liberi de contract şi atunci fondul este mult mai mare.


Am făcut aceste transferuri pentru că am avut jucători în probe, în ultima lună, e foarte greu să găseşti jucători liberi şi în momentul de faţă aceşti jucători pot să completeze lotul. Şi anume, poziţia de fundaş central, pentru că în echipă se află doar doi fundaşi centrali: Germinio şi Bocşan. Nu poţi să joci un tur de campionat cu doar doi, plus Mada, care este junior, dar trebuia să fie minim trei-patru de seniori pe poziţia de fundaş central… Iar pe poziţia de atacant am suferit, pentru că a fost doar la început Marin (Mudrazija) şi Ţangulea, cu Ţangulea s-a reziliat iar cu Marin, din punctul meu de vedere nu a avut evoluţii satisfăcătoare sau reuşite şi l-am legitimat, la fel, pe Popescu, jucător liber. De aceea l-am ales pe jucătorul german şi pe cel grec, pentru că trebuia să acoperim aceste poziţii, unde am suferit mult şi sperăm să vină cu un plus”, a explicat Benga.

Cu cei doi, clubul a anunţat că s-a semnat doar până în vara viitoare, cu renegociere în iarnă. „Sper să fie legitimaţi pentru sâmbătă, de aceea i-am şi luat şi în orice moment toţi jucătorii din lot să vină cu un plus, chiar dacă se află în primul 11 sau pe bancă. Contează foarte mult şi banca pentru că am suferit în multe momente pentru că jucătorii care au venit de pe bancă nu au adus niciun plus, dimpotrivă, au adus o scădere şi acest lucru s-a resimţit în jocul nostru”, a precizat Tavi Benga.

„Le-am şi spus, este un meci cu concitadina, o echipă din oraş. În general există o anumită adversitate sau orgolii. Pe mine foarte mult nu mă, cum să spun, nu mă motivează mai mult că jucăm cu Ripensia, pentru că fiecare meci trebuie câştigat. Nu contează că e Ripensia sau altă echipă, noi trebuie să câştigăm meciul care urmează. Revin, trebuie să avem şi victorii, pentru că dacă vom lega două victorii, vom sări două-trei poziţii în clasament, şi atunci putem vorbi din altă pespectivă. Cu siguranţă va fi un plus pentru noi susţinerea galeriei, dar noi trebuie să profităm de acest plus. Nu vrem să dezamăgim, ştim că o să vină multă lume, mulţi polişti, o să vină multă lume de fotbal din oraş. Vrem să arătăm şi să dovedim şi să nu mai găsim nicio scuză la acest meci, că noi suntem mai buni ca ei, dar trebuie să o demonstrăm pe teren, sâmbătă, de la ora 11 la ora 13”, a subliniat Benga cu referire la duelul cu „Ripi”.

Derby în familie

Legăturile dintre cele două cluburi localnice nu sunt puţine, nici la nivelul lotului/staffului. Ripensia având în Vidrăsan, M. Ene sau Sofran, mai recent, foşti alb-violeţi. „E obligatoriu trei puncte, nu e o dramă, mai sunt meciuri de jucat, dar mergem să câştigăm, să dăm totul să câştigăm. Şi jucătorii ştiu lucrul acesta, mergem să câştigăm şi vom vedea la final ce se va întâmpla. O echipă de care toată lumea spune… sau, nu ştiu, unii vorbesc negativ, dar e o echipă pe care eu, neavând servici, am reuşit de multe ori să o văd, în trei meciuri în acest campionat. E o echipă care în multe momente mi-a plăcut şi vă spun cu toată sinceritatea, a făcut şi meciuri bune, pe care eu le-am văzut eu live. Mulţi jucători tineri, care sunt interesanţi şi pot spune ceva în fotbalul românesc. Ironia sorţii e că o să ne întâlnim cu Nicolae Sofran, adus de către mine acum doi ani la Poli, un jucător foarte bun… şi a fost dat afară nemeritat. Jucase 80% din meciuri, acum îl avem ca adversar. Un jucător polist 100%, e şi student la Politehnica şi e unul foarte bun, care are bursă şi a luat dacă îmi amintesc 9,90 şi ceva la BAC…”, a precizat Octavian Benga. Poli îl are şi ea pe Bocşan şi Zaluschi, cu trecut la roş-galbeni.

„Nu m-a mai dorit dl. profesor Bogdan Andone, nu tot clubul, va fi un meci greu, noi îl tratăm ca atare. Nu ne uităm la situaţia din clasament. E un derby local, ceea ce înseamnă că orice fel de diferenţă se exclude. Nu e vorba de răzbunare, eu vreau doar să-mi fac jocul, să-mi fac treaba, să luăm cele trei puncte. Va fi o ambiţie ca la fiecare meci. Nu suplimentară, suplimentară din cauză că e un derby local şi sunt ambiţii de fiecare parte. Suntem pe un trend ascendent, ne simţim mai bine acasă, dar acum văd că am început şi în deplasare şi sper ca în celelalte meciuri să scoatem punct sau puncte… Nu văd de ce galeria ar fi un avantaj. E un imbold în plus când joci cu suporteri, e diferit faţă de când nu ai, e o motivaţie în plus, eu zic că se va umple”, a spus Miky Sofran, „subiectul” acestei discuţii.

Mai multe, putem vorbi chiar de rude la cele două cluburi în cazul familiei Mada. Călin, tatăl fundaşului polist Armin, e „secundul” ripensiştilor. Fundaşul născut în 2005 a fost în runda trecută titular pe postul de fundaş dreapta la alb-violeţi. „În primul rând vreau să-i mulţumesc lui Mister că mi-a acordat o şansă să arăt ce pot. Legat de meciul de sâmbătă, suntem foarte motivaţi, mai ales că e un derby local, simt că e o schimbare la antrenamente, în bine, şi sunt 100% convins că sâmbătă, la ora 3, vom fi fericiţi, cu cele trei puncte”, a spus Armin Mada.

Juniorul a vorbit despre cum încearcă să discute cât mai puţin cu tatăl său în preajma partidei de sâmbătă: „E la fel ca orice joc, nu vreau să pun mai multă presiune pentru că e tata în staff. Vă daţi seama că vreau să câştigăm şi dacă joc să las o impresie bună. Asta vorbeam şi cu Mister, încerc să evit cât de mult pot, să nu se afle nimic, nici eu de la el…”. „Ar fi bine să afli tu de la el”, a adăugat în glumă Benga.

Partida Ripensia – Politehnica se dispută sâmbătă, de la ora 11.00 (netelevizat nici de această dată), în etapa a 13-a a Ligii 2. Roş-galbenii sunt pe 16, cu 12 puncte, în timp ce alb-violeţii sunt doar pe 19, cu opt puncte acumulate. Suporterii polişti au anunţat un marş în drum spre arena de la Gara Mică, în semn de protest faţă de infrastructura sportivă precară din oraş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.