Ecouri de peste Ocean despre ediția din acest an a festivalului internațional...

Ecouri de peste Ocean despre ediția din acest an a festivalului internațional de jazz de la Gărâna

0
DISTRIBUIȚI
Foto: Nedici Dragoslav

Prestigioasa revistă americană „Stereophile” a publicat în paginile ei din numărul dedicat lunii noiembrie o cronică a festivalului internațional de jazz de la Gărâna, sub semnătura lui Thomas Conrad. În cadrul articolului publicat sub titlul de „On The Road Again“,  ziaristul american povestește pe parcursul mai multor pagini despre festivalurile europene The Monheim Triennale, SudTirol Jazz Festival și Gărâna Jazz Festival.

„Acum douăzeci și șase de ani, cineva a organizat un concert de jazz în singurul restaurant din sat… care se numește La Răscruce și este încă acolo… Concertul a fost un succes, deci au făcut festivalul și-n anul următor și între timp festivalul a crescut. Directorul festivalului, Marius Giura, susține că Gărâna este acum cel mai mare festival de jazz în aer liber din Europa de Est. Aproape totul se petrece în Poiana Lupului, unde există o adevărată scenă, și un sistem de sunet adevărat, și chiar ecrane video. Sunt câteva locuri unde poți să te cazezi. Drumurile spre Poiana Lupului sunt pline de corturi. Lumea stă pe bușteni și unii își aduc și scaune de tabără. Este frig noaptea și uneori umed. Nimănui nu-i pasa. Copii și câinii aleargă printre bușteni. Bătrânii dau din mână în mână sticle de plastic transparent conţinând țuică. În spatele buștenilor sunt chioșcuri cu mâncare și mese de picnic. Poți să cumperi o cină de goulash românesc cu 27 de lei, mai puțin de șase dolari. Vibe-ul este relaxat și comun. Iar muzica este chiar mai bună decât țuica care te face să uiți de frig“, a povestit autorul articolului.

Cea de-a 26-a ediție a festivalului internațional de jazz de la Gărâna, desfășurată în luna iulie în superba locație din județul Caraș-Severin, a avut parte de un public numeros dar și de o serie de reprezentanți ai mass–media din întreaga lume.


Printre numeroșii ziariști veniți din toate colțurile lumii s-a numărat și Tim Dickeson, fotograful britanic care lucrează din 1999 pentru celebra revistă Jazzwise Magazine și care este colaborator al mai multor reviste de profil din Statele Unite ale Americii, printre care se numără și Jazz Times. Fotografiile acestuia au fost folosite și pentru a ilustra articolul din revista Stereophile realizat de Thomas Conrad, cel care a petrecut câteva zile la festivalul de jazz de la Gărâna.

„Pentru mine, festivalul Gărâna s-a încheiat cu setul grozav al lui Tuomarila. Am fost testat pozitiv pentru COVID a doua zi dimineață… și am ratat ultimele două zile… Un scop al acestei narațiuni a fost să redau câteva momente din trei experiențe extraordinare, diferite, de a oferi o oarecare perspectivă asupra scenei europene de jazz. Un al doilea scop a fost de a face cititorii de Stereophile conștienți de ceea ce ratează dacă nu fac un pelerinaj la un festival de jazz din Europa. Acel pelerinaj vă așteaptă pe toți“, spune Thomas Conrad, autorul articolului din revista americană Stereophile.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.