A murit doctorul Gheorghe Băcanu, unul dintre cei mai importanți diabetologi din...

A murit doctorul Gheorghe Băcanu, unul dintre cei mai importanți diabetologi din România

0
DISTRIBUIȚI

A murit profesor doctor Gheorghe Sorin Băcanu, întemeietorului școlii timișorene de diabet și fost rector al Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara (în perioada 1979-1989). Anunțul a fost făcut de prof. dr. Bogdan Timar, decanul Facultății de Medicină – Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara.

„Facultatea de Medicină din Timișoara și Clinica de Diabet a Spitalului Clinic Județean de Urgență «Pius Brînzeu» din Timișoara deplâng cu profundă tristețe trecerea în neființă a întemeietorului Școlii Timișorene de Diabet și fost Rector al Universității de Medicină și Farmacie «Victor Babeș» din Timișoara (în perioada 1979-1989), regretatul Profesor Doctor Gheorghe Sorin Băcanu. Domnul Profesor Băcanu a fost un veritabil vizionar, anticipând încă din urmă cu 70 de ani impactul major pe care diabetul zaharat îl va avea asupra sănătății publice, motiv pentru care, în anul 1953 înființează Centrul de Diabet din Timișoara, după principii inovatoare de funcționare și organizare, multe dintre acestea fiind încă actuale și în zilele noastre.


Domnul Profesor Băcanu a fost un veritabil creator de școală, toate generațiile de medici diabetologi formați în vestul țării purtând amprenta educației transmise, direct sau indirect, de către domnia sa. A condus cu celeritate și iscusință Institutul de Medicină din Timișoara (numele din acele vremuri al Universității de Medicină și Farmacie «Victor Babeș» din Timișoara) timp de 10 ani, vreme în care a fost apreciat deopotrivă de studenți, de cadrele didactice precum și de întreaga comunitate academică.
A avut o prodigioasă activitate științifică și academică, publicând o serie de lucrări de avangardă ale medicinei epocii respective, lucrări considerate de referință în literatura medicală românească și internațională”, spune mesajul decanului de la Medicină.

„De-a lungul întregii activități a dat dovadă de o calitate profesională, umană și morală de excepție, reprezentând un model de urmat pentru noi toți. A prețuit nespus atât pacienții cât și studenții săi până în ultimul moment și, totodată, nu a încetat să ne ofere prețioasele sale sfaturi până în ultimele zile ale vieții Domniei Sale. Îmi aduc aminte și acum cu emoție de ultimele discuții, de o neprețuită valoare, pe care le-am purtat cu Domnul Profesor în unele din ultimele zile ale vieții Domniei Sale, cât timp acesta era internat într-o stare de sănătate precari în secția noastră, secția pe care a înființat-o și a condus-o cu măiestrie timp de peste 40 de ani. De altfel, și în zilele noastre în Clinica de Diabet răsună celebrele cuvinte rostite adesea de către Domnul Profesor Băcanu: «Măria Sa Pacientul» și «Măria Sa Studentul» care denotau cu sinceritate respectul pe care îl purta pacienților și studenților săi. Domnul Profesor Doctor Gheorghe Sorin Băcanu s-a născut în data de 27 martie 1926 la Davidești, județul Argeș și a decedat în data de 11 noiembrie 2022 în localitatea căreia i-a dedicat întreaga activitate profesională și al cărei cetățean de onoare a fost: Timișoara. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a mai transmis prof. dr. Bogdan Timar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.