Populația planetei a depășit astăzi opt miliarde de oameni

Populația planetei a depășit astăzi opt miliarde de oameni

0
DISTRIBUIȚI

Populația pe Pământ a depășit opt miliarde de oameni la ora 10.01, potrivit www.worldometers.info. În urmă cu 11 ani, în 2011, existau „doar” șapte miliarde de locuitori.

Calculul întocmit de matematicieni, sociologi, demografi și statisticieni a luat în considerare diverși factori și reflectă preocuparea constantă de a prezice viitorul omenirii care se confruntă cu o criză de mediu fără precedent.

Întrebarea este dacă va putea oare Pământul să susțină această creștere, având în vedere că, potrivit estimărilor, în 2080 vor fi 10,4 miliarde de locuitori?

Oamenii de știință au estimat de mult timp că această creștere nu va dura la nesfârșit.


Potrivit ONU, se așteaptă ca populația mondială să atingă un vârf în 58 de ani și să se mențină la 10 miliarde de oameni până în 2100.

Cu trei secole mai devreme, în 1800, statisticile vorbeau de un miliard de oameni. Creșterea a atins un nivel maxim în anii 1960, iar de atunci rata a mai scăzut (+1% în 2022).

Nu toți cercetătorii sunt de acord însă cu proiecțiile ONU. În Statele Unite, Institutul de Statistică a publicat în „The Lancet” că vârful va fi atins în 2064, cu aproape 10 miliarde de oameni, iar apoi va scădea la 8,79 miliarde în 2100.

Cercetătorii ar folosi o variabilă diferită, care să țină cont de numărul de copii pe care îi va avea fiecare femeie, luând în considerare nivelul de educație și prevalența contracepției.

Potrivit demografilor ONU, se așteaptă ca fertilitatea să scadă de la o medie de 2,3 copii pe femeie în lume în prezent la 2,1 în 2050, pragul fatidic la care o generație se poate reînnoi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.