Război în Ucraina, ziua 258. Armata americană va amplasa un radar TPS-80...

Război în Ucraina, ziua 258. Armata americană va amplasa un radar TPS-80 în România, lângă granița cu Ucraina, în timp ce canalele de comunicare cu Kremlinul rămân deschise

1
DISTRIBUIȚI

Pușcașii marini americani vor amplasa un radar TPS-80 în România, lângă granița cu Ucraina, anunță pe Facebook Ambasada României în SUA.

„Radarul va asigura detectarea, urmărirea și identificarea țintelor aeriene care evoluează în estul Ucrainei și în bazinul central-vestic al Mării Negre, îmbunătățind apărarea integrată prin creșterea razei de detectare a țintelor aeriene care evoluează la altitudini joase, medii și înalte”, arată postarea.

Ambasada adaugă că armata spaniolă va aduce în România un radar TPS-43, care va fi parte în sistemul integrat de apărare antiaeriană și antirachetă al NATO.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a confirmat că, în pofida războiului din Ucraina, canalele de comunicare dintre Washington și Moscova rămân deschise, scrie BBC.

Vorbind la New York, Sullivan a declarat că este „în interesul” SUA să mențină contactul cu Kremlinul.

Dar a insistat că oficialii sunt conștineți „cu cine au de-a face”.

Acest lucru vine în contextul în care Casa Albă refuză să nege rapoartele conform cărora Sullivan a condus discuțiile cu Rusia pentru a preveni o escaladare nucleară în Ucraina.

Wall Street Journal a relatat că Sullivan a purtat discuții confidențiale cu omologul său rus, secretarul Consiliului de Securitate Nikolai Patrușev, și cu un consilier de rang înalt al Kremlinului în materie de politică externă, Iuri Ușakov, în ultimele câteva luni.

Oficiali de rang înalt au declarat pentru ziar că bărbații au discutat despre modalitățile de a se proteja împotriva riscului de escaladare nucleară în războiul din Ucraina, dar nu s-au angajat în nicio negociere privind modalitățile de a pune capăt conflictului.

Luna trecută, Sullivan a declarat că orice utilizare a armelor nucleare ar avea „consecințe catastrofale pentru Rusia”.


El a declarat pentru postul american de televiziune NBC că înalții oficiali au „explicat” domeniul de aplicare al potențialului răspuns al SUA în cadrul unor discuții private cu oficiali ruși.

Purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate al SUA, Adrienne Watson, a refuzat să confirme povestea, declarând ziarului că „oamenii susțin multe lucruri”, în timp ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acuzat ziarele occidentale că „publică numeroase farse”.

Însă secretarul de presă al Casei Albe, Karin Jean-Pierre, a declarat luni că Statele Unite își rezervă dreptul de a purta discuții cu Rusia.

Iar Sullivan – despre care se spune că este unul dintre cei mai importanți consilieri ai președintelui american Joe Biden – a declarat că menținerea contactului cu Moscova este în „interesul fiecărei țări care este afectată de acest conflict”.

Săptămâna trecută, Washington Post a relatat că înalți oficiali americani au îndemnat Kievul să dea dovadă de deschidere pentru a purta negocieri cu Rusia și să renunțe la refuzul public de a discuta despre încetarea războiului cât timp președintele Vladimir Putin rămâne la putere.

Dar Sullivan a declarat în cadrul unui eveniment public la New York că administrația Biden are „obligația de a urmări responsabilizarea” și s-a angajat să colaboreze cu partenerii internaționali pentru a „trage la răspundere autorii gravelor crime de război din Ucraina”.

În ultimele luni au crescut îngrijorările că Rusia ar putea recurge la folosirea armelor nucleare într-o încercare disperată de a apăra cele patru regiuni din estul și sudul Ucrainei pe care le-a anexat ilegal.

1 COMENTARIU

  1. „bărbații au discutat despre modalitățile de a se proteja împotriva riscului de escaladare nucleară în războiul din Ucraina”, chiar asa sa fie, barbatii?????

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.