Război în Ucraina, ziua 273. Kievul înființează ”centre de invicibilitate” pentru cetățeni

Război în Ucraina, ziua 273. Kievul înființează ”centre de invicibilitate” pentru cetățeni

0
DISTRIBUIȚI

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, ieri, că aproximativ 2.000 de oraşe şi sate mai trebuie să fie eliberate de trupele ruse, transmite dpa.

Potrivit biroului prezidenţial din Kiev, preşedintele Zelenski a făcut această declaraţie într-un mesaj video adresat politicienii locali francezi.

Oraşe precum Mariupol de la Marea Azov sau Volnovaha din regiunea Doneţk au fost complet distruse de atacurile ruseşti, a adăugat şeful statului ucrainean.

Armata ucraineană a eliberat aproximativ 1.880 de sate de la începutul războiului, a declarat adjunctul şefului biroului prezidenţial, Kirilo Timoşenko.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, aseară, că ucrainenii care au nevoie de servicii de bază în cazul în care Rusia va distruge centralele electrice şi alte facilităţi în această iarnă vor putea apela la „centre de invincibilitate” speciale.

Mii de astfel de centre răspândite în întreaga ţară vor oferi electricitate, căldură, apă, servicii de internet, conexiune de telefonie mobilă şi o farmacie, gratuit şi non-stop.

Atacurile Rusiei au întrerupt furnizarea de curent electric pentru perioade lungi de timp pentru până la zece milioane de consumatori simultan.


Operatorul naţional al reţelei electrice a declarat marţi că daunele produse sunt considerabile.

„Dacă atacuri ruseşti masive au loc din nou şi dacă este clar că electricitatea nu va fi restabilită ore întregi, ‘centrele de invincibilitate’ vor intra în acţiune cu toate serviciile cheie”, a declarat preşedintele Zelenski în intervenţia sa de noapte.

„Trebuie ca toţi să fim pregătiţi pentru orice scenariu având în vedere felul în care teroriştii luptă împotriva poporului nostru şi a ceea ce încearcă să facă”.

Preşedintele Ucrainei a informat că au fost deja înfiinţate peste 4.000 de centre, fiind planificate mai multe. El a cerut telespectatorilor să consulte site-ul https://nezlamnist.gov.ua/ pentru a identifica cel mai apropiat centru.

Curentul electric a devenit punctul central al campaniei Rusiei în Ucraina, autorităţile îndemnând consumatorii ucraineni să economisească energie electrică şi să treacă la utilizarea în afara orelor de vârf.

„Sunt sigur că, ajutându-ne unii pe alţii, vom putea trece împreună cu toţii peste această iarnă”, a spus el.

Autorităţile ucrainene au înfiinţat deja puncte similare ce oferă servicii de urgenţă în oraşul Herson, abandonat de forțele ruse la începutul acestei luni, în centrul oraşului strângându-se locuitorii pentru a-şi încărca telefoanele mobile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.