Rezervațiile și monumentele din vestul țării care sunt incluse în patrimoniul UNESCO

Rezervațiile și monumentele din vestul țării care sunt incluse în patrimoniul UNESCO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-2072382655">
Sântămăria-Orlea

Cu toate că atât rezervațiile naturale cât și siturile și monumentele culturale din România nu se bucură de atenția pe care o merită, câteva dintre acestea sunt deja incluse în patrimoniul comun al umanității, printre acestea numărându-se și obiective din vestul țării.

Rezervații naturale de valoare universală din vestul țării

O pădure seculară de fag de peste 4.000 de hectare din parcul natural Cheile Nerei-Beușnița, aflat în sudul Munților Aninei, în județul Caraș-Severin, în care cresc și alte exemplare deosebite și există numeroase peșteri și izvoare, este  considerată a avea o valoare universală, aici fiind identificate până în prezent și peste jumătate din speciile de orhidee spontane existente în România. Ea a fost inclusă în 2017 în patrimoniul natural UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură), dar regulile de administrare care trebuie luate pentru a o păstra se lasă încă așteptate, lucru valabil și pentru zonele tampon din parcurile naționale Domogled-Valea Cernei și Cheile Nerei-Beușnița, unde s-au făcut exploatări forestiere ilegale.

Din situl UNESCO fac parte și rezervațiile naturale Coronini-Bedina din dreapta râului Cerna, aproape de granița cu județul Mehedinți, cu o suprafață de aproape 4.000 de hectare,  Iauna-Craiova și Ciucevele Cernei, cu peste 1.500 de hectare, toate din parcul național Domogled-Valea Cernei, unde, pe lângă frumusețile naturale, există o mulțime de locuri de interes istoric și cultural. În județul Hunedoara, situl fosilifer de la Sânpetru, este reprezentativ pentru Geoparcul Internațional UNESCO din Țara Hațegului, fiind locul din care provin primele fosile de dinozauri pitici care aparțineau mai multor specii.

Cheile Beușniței

Cetățile dacice și taragotistul Pera Bulz, în patrimoniul UNESCO

În județul Hunedoara, complexul de șase cetăți din Munții Orăștiei – Sarmizegetusa Regia, Costești, Blidaru, Piatra Roșie, Bănița și Căpâlna – care datează din secolele I î.Ch. până în secolul I d.Ch., și este  alcătuit din vechea capitală a dacilor, Sarmizegetusa Regia, și cetățile cu rol de apărare care o înconjurau, ascunde încă multe enigme care așteaptă să fie deslușite, căci doar a zecea parte din întregul ansamblu a fost cercetat.  Situl arheologic a fost inclus în 1999 pe lista patrimoniului UNESCO, iar acum face parte dintr-un proiect amplu de cercetare a celor mai importante vestigii dacice, chiar dacă cu destule poticneli.

Taragotistul Pera Bulz din Vața de Jos, în vârstă de 76 de ani, care cântă la un taragot vechi de peste o sută de ani, este unul din puținii români considerat „tezaur uman viu” și aparține patrimoniului imaterial al UNESCO din anul 2013, pentru impresionanata sa activitate prin care a păstrat tradițiile populare de-a lungul întregii sale vieți.

Monumente propuse pentru patrimoniul UNESCO

Hunedoara ar putea deveni județul cu cele mai multe obiective protejate de UNESCO, dacă demersurile pentru includerea unor valoroase monumente istorice vor fi acceptate. Monumentele propuse pentru a intra în patrimoniul UNESCO ar fi vechea biserică ortodoxă „Sfântul Nicolae” din localitatea hunedoareană Densuș, care datează din secolele XII-XIII și a fost ridicată pe ruinele unei construcții din secolul al IV-lea, cu multe materiale din vremea romanilor.

Biserica, pictată în secolul al XV-lea, din care se mai păstrează câteva fragmente, este un unicat prin forma sa neobișnuită și a fost propusă, împreună cu alte biserici medievale din județul Hunedoara, precum cele de la Gurasada, atestată documentar din 1292, Strei, unul din cele mai vechi lăcașe de cult, ridicat în secolul al XIII-lea, Streisângeorgiu, un foarte valoros monument de arhitectură religioasă medievală de la începutul secolului al XIV-lea, ridicat peste o biserică mai veche, sau Sântămăria-Orlea, să facă parte din patrimoniul UNESCO. O altă propunere este castelul Corvinilor, iar situl pagusului roman de la Micia este pe cale de a fi clasat, dar procedurile de admitere sunt destul de anevoioase și trebuie să îndeplinească anumite criterii de selecție și să aibă o valoare universală.

Recent a fost înscris pe lista indicativă a Patrimoniului Mondial UNESCO și limesul dunărean al Imperiului Roman, în care sunt implicate țările riverane, o parte a acestuia aflându-se în județul Caraș-Severin, unde există importante  situri arheologice și castre.

Surse foto: wikipedia.org, infopensiuni.ro, romaniaturism.ro, skytrip.ro, hateggeoparc.ro, wienerberger.ro, accentmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.