O execuţie a făcut diferenţa în derby, în favoarea Ripensiei. Cu noi...

O execuţie a făcut diferenţa în derby, în favoarea Ripensiei. Cu noi controverse legate de arbitraj, Politehnica – „lanternă”: „Sunt total uimit”

0
DISTRIBUIȚI

Ripensia a câştigat derby-ul timişorean din subsol şi a trimis concitadina Politehnica pe ultimul loc. Singurul gol al partidei (scor 1-0) a fost marcat tocmai de un ex-alb-violet – Mihai Ene, cu o execuţie perfectă din lovitură liberă după minutul 90. Pe lângă jocul modest prestat, alb-violeţii au avut motive de a acuza din nou arbitrajul, unul cu decizii uneori inexplicabile.

Prima repriză a început ceva mai bine pentru „Ripi”, gazda de pe un „Electrica” aproape plin, cu vreo două mii de suporteri. Poliştii fiind încurajaţi aşa cum era de aşteptat de o galerie numeroasă în tribuna a doua.

Era minutul 2, când un alt „ex”, Sofran, l-a pus la încercare pe Murariu. Apoi oaspeţii au echilibrat, Taub având o ocazie similară. Dar remarcabil a fost ce s-a întâmplat în minutul 32, când jocul a fost oprit pentru că arbitrul de margine Răzvan Soponar a alunecat şi s-a lovit, lângă el încălzindu-se Cătălin Oanea şi alţi alb-violeţi. Iar „galbenul” l-a văzut Todorov pentru o remarcă. Ambele echipe au avut şi cereri de penalty…

Nagy, decizii şocante pe final

Şi partea secundă s-a desfăşurat pe coordonate asemănătoare. Gavra (51) a fost aproape de gol, dar reluarea sa a întâlnit transversala, apoi trei minute mai târziu Benzar a avut cea mai mare şansă pentru oaspeţi. A driblat aproape tot, dar uşor din unghi şutul său din vreo opt metri a fost respins de Toroc. Pe final ambele echipe păreau mai degrabă împăcare cu egalul. Apoi a ieşit la rampă Vladimir Andrei Nagy, arbitru care s-a remarcat la începutul carierei când a uitat în Liga a IV-a să elimine un jucător cu două cartonaşe galbene. „Centralul” a ignorat de exemplu un fault grosolan asupra lui Olariu, pentru ca, la poarta cealaltă să acorde o multitudine de faze fixe destul de uşor. De altfel, în ultima jumătate de oră Poli nu a beneficiat de nicio decizie favorabilă, în afară de auturi ori câte un corner. Mai întâi, în minutul 82, Germinio a căzut iar arbitrul i-a acordat cartonaş galben, când toată lumea credea că s-a dictat fault în atac. Gavra era singurul care avea impresia că s-a dat penalty. În mod ciudat s-a acordat însă indirectă pentru o simulare a italianului, o decizie probabil unică. Dacă din această fază nu a ieşit nimic. În minutul 90 s-a acordat lovitura liberă din care a ieşit golul, după o minge deviată cu mâna de Bocşan şi prinsă de Murariu. A urmat în primul minut de prelungiri execuţia care a salvat meciul, pentru gazde, Mihai Ene marcând cu ajutorul barei, aproape de vinclu, din faza fixă rezultată.

Ripensia, cu 15 puncte, respiră alt aer pe locul 13 şi va juca în deplasare cu Progresul Spartac în etapa a 14-a. Poli a ajuns chiar ultima, cu 8 puncte, fiind depăşită şi de Metaloglobus. Bucureştenii vin chiar pe „Ştiinţa” după ce au început să lege victoriile.

Ripensia: Toroc – Zamfirescu, Lalic (73, Ţieranu), Fridrich, Gladun – R. Morariu (73, T. Călin), Stoi (cpt.) – Sofran (73, M. Ene), Zimța (90+3, I. Mihart), Mogoș (46, Piftor) – Gavra. Antrenor: Iulian Muntean/Roberto Ivan).

Politehnica: Murariu – D. Radu, Bocșan (cpt.), Germinio, Taub – Bakoș (72, Olariu), Tsvetkov – Bîrnoi (85, Oanea), Zaluschi (64, Ignea), Benzar (63, Tudoran) – P. Popescu. Antrenor: Octavian Benga.

„Ne bucurăm din tot sufletul, cred că pe parcursul jocului meritam victoria, am fost echipa care am controlat mai mult jocul ca şi ei, am avut şi ocazii şi cred că victoria e meritată. Mă bucur foarte mult pentru Ene, care a revenit după o accidentare care l-a ţinut din prima etapă pe tuşă. Mă bucur că a dat gol, nu era total refăcut. Cred că s-a făcut diferenţa prin faptul că suntem puţin mai omogeni ca ei. Am avut mai multă răbdare la finalizare… Ambele echipe au avut dorinţă. Au luptat. Dacă nu era execuţia lui Ene se îndrepta spre un egal. Contează foarte mult, am adunat 15 puncte, avem trei meciuri fără înfrângere. Aşteptăm următoarea etapă, să adunăm puncte şi de la Spartac. Îi felicit pe băieţi pentru cum s-au pregătit toată săptămâna… s-a văzut astăzi pe teren…”, a declarat Iulian Muntean, antrenorul Ripensiei.

„Cred că rezultatul cel mai echitabil era de egalitate, nicio echipă nu merita victoria. Un joc modest, ca marea majoritate din Liga 2… ne-am dorit să câştigăm. Nici cu egalul nu ne mulţumeam, trebuia să se termine egal. Din păcate, îmi pare rău să o spun. Câţiva jucători, am crezut că se pot autodepăşi sau să joace la un nivel superior, dar m-au dezamăgit. Dacă nici de la jucătorii valoroşi din cadrul lotului nu avem aşteptări, atunci de la cine? Un rezultate nemeritat, şi un egal era negativ pentru noi. Nu ştiu dacă la ultima fază a fost henţ sau nu. Dar contează doar rezultatul. Normal că te apasă, jucătorii sunt apăsaţi din momentul în care am preluat, pentru că erau pe antepenultimul loc, urmau nişte meciuri grele cu echipe care jucau la play-off. Acum aşteptările erau mai mari pentru că jucăm cu echipe din subsolul clasamentului, te apasă orice, locul din clasament, presiunea suporterilor şi a oamenilor din oraş, pentru că Poli este un brand. Multe lucruri te apasă. Am încercat să-i scot din starea asta, mai ales la meciul de azi, sincer mă aşteptam la mai mult de la ei. Dar până la urmă contează rezultatul şi sunt foarte dezamăgit”, a spus şi Tavi Benga, „principalul” lui Poli.

După meciul cu Metaloglobus când henţurile în careu nu au contat la oaspeţi, acum poliştii ca oaspeţi au avut de contestat henţul dictat la „libera” din minutul 90.

„Nu ştiu, n-am înţeles sincer să fiu. De la etapă la etapă… nu cred că a avut vreo tentă arbitrul ca meciul trecut, când am avut trei penalty-uri, dar aşa, nişte greşeli de arbitraj de multe ori chiar nu înţeleg ce se întâmplă pe teren. Adică, lovitură liberă pentru noi, dupaia indirectă pentru adversar, acum un şut, care, chiar dacă îi dă în mână, jucătorul nostru iese la blocaj… Etapa trecută am avut noi henţ, când influenţează nu se dă.


Deci multe lucruri ciudat, sunt total uimit. De multe ori nu înţeleg ce se fluieră”, a subliniat Benga.

„Sincer să fiu nu ştiu, am crezut că dă penalty. Erau foarte mulţi jucători în careu, chiar nu ştiu”, a fost şi reacţia lui Muntean la acea fază ciudată din minutul 82.

La final bucuria a fost a roş-galbenilor, în timp ce violeţii au mers pentru a „n”-a oară cu capul plecat la galerie, mai furioasă din motive evidente.

„Nu am participat, am auzit că sunt supăraţi pe jucători… eram foarte nervos, am evitat să vorbesc cu cineva imediat după”, a conchis Benga.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.