Scriitorul Daniel Vighi, cetățean de onoare al Timișoarei

Scriitorul Daniel Vighi, cetățean de onoare al Timișoarei

0
DISTRIBUIȚI

Scriitorul și profesorul universitar de de limba și literatura română Daniel Vighi este, începând de astăzi, Cetățean de Onoare al Timișoarei, în urma solicitării mai multor confrați adresate Primăriei Timișoara, atât primarul Dominic Fritz cât și consiliul local consimțind să-i acorde acest titlu, în semn de recunoaștere a sa ca o personalitate a orașului, dar mai ales ca un mare om, implicat major în viața Timișoarei pe mai multe paliere din spațiul civic.

Cemeronia a avut loc într-o aulă a universității, în prezența a numeroși prieteni, colegi din lumea academică, studenți și consilieri locali, rectorul Marilen Pirtea subliniind că decernarea acestui titlu este o onoare și o recunoaștere pentru universitatea în care Daniel Vighi a promovat nu numai literatura română, ci și multiculturalitatea și valorile democrației. Jurnalista și scriitoarea Melania Cincea a dat citire unui „Laudatio” pentru cel care lasă „o amprentă adâncă asupra locului și timpului”, și a punctat cele mai importante repere din viața și opera sa.

Născut la Lipova, în 1956, Daniel Vighi este absolvent al facultății de filologie a Universității de Vest Timișoara, iar ca prozator, eseist și publicist, aparține generației optzeciste a scriitorilor postmoderni, fiind autorul unei opere literare și publicistice vaste și diverse și deținător a numeroase premii literare.

A fost un participant activ la mișcările de protest din Timișoara din decembrie 1989 și la cele din anii imediat următori, este unul din membrii fondatori ai societății „Timișoara” și susținător al Proclamației de la Timișoara, care nu și-a pierdut nici astăzi actualitatea, s-a numărat  printre cei care au înființat  Alianța  Civică, Partidul Alianței Civice și asociația culturală „Ariergarda” și s-a implicat într-un mod remarcabil în viața culturală a orașului din ultimele trei decenii, aducând o valoroasă contribuție documentară la istoria orașului și a regiunii.

Din motive de sănătate, Daniel Vighi nu a putut fi prezent la acest moment care s-a dorit a fi un omagiu pentru tot ceea ce reprezintă el în viața orașului, diploma de Cetățean de Onoare fiind înmânată de primarul Dominic Fritz soției sale, Lia Vighi, „pentru contribuția la creșterea prestigiului orașului”.


Ea a transmis mulțumirile lui Daniel Vighi și „o caldă îmbrățișare pentru cei care au rămas în sufletul lui”, după care s-a dat citire câtorva emoționante rânduri scrise chiar de cel onorat, adresat tuturor celor care i-au fost tovarăși de drum 30 de ani. „Acest titlu este o bucurie neașteptată, pentru care vă sunt profund recunoscător, și doresc să o împart cu prietenii mei” spunea Daniel Vighi în rândurile sale, în care a făcut și o scurtă retrospectivă a vieții sale, în care s-a străduit, cu toate puterile, să materializeze, prin faptele sale, ceea ce numea „spiritul Timișoarei”, cu valorile care deschid calea spre civilizația occidentală dar și cu multiculturalitatea proprie locului. „Întorc astăzi Timișoarei tot ceea ce mi-a dat, cu asupra de măsură” mărturisea Daniel Vighi în încheierea confesiunii sale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.