Sfârșit de săptămână plin de recitaluri cu artiști internaționali, la cea de-a...

Sfârșit de săptămână plin de recitaluri cu artiști internaționali, la cea de-a treia ediție Ora Jazz Festival

0
DISTRIBUIȚI
Anja Lechner va susține un concert în cadrul festivalului Foto: Patrick Marek

Cea de-a treia ediție a Ora Jazz Festival va avea loc în acest sfârșit de săptămână la Oradea, evenimentul urmând să beneficieze de o serie de recitaluri susținute de artiști internaționali.

Prima zi de festival începe cu trioul norvegian Maridalen, care va prezenta piese de pe noul lor album, Bortenfor (2022, Jazzland). Trio-ul norvegian și-a creat încă de la debut propriul spațiu muzical fascinant. Primul album, „Maridalen”, lansat în primăvara anului 2021 la Jazzland Recordings, a primit recenzii excelente atât la nivel național, cât și internațional. Albumul, printre multe alte aprecieri, a fost inclus pe listele „Best Norwegian albums of the Year” din Aftenposten și „Jazz albums of the Year” din revista britanică MOJO. În martie 2022, Maridalen a lansat al doilea album, „Bortenfor”(trad. Dincolo), tot la Jazzland Recordings. Cei trei membri și-au găsit tonul distinct în armonia caldă dintre contrabas, trompetă, saxofon și clarinet, încercând să surprindă atât diferite dispoziții de moment, cât și mici povești create ad-hoc. Stările și poveștile sunt transmise de un colectiv puternic care devine mai important decât manifestările individuale, iar spațiul, atmosfera și emoția sunt părți inseparabile ale întregului. Peisajul sonor este intim, transparent și oferă mult spațiu de improvizație pentru cei trei muzicieni.

Cel de-al doilea concert al serii va fi susținut de Szilárd Banai & Friends din Ungaria, grupul unui reputat și versatil baterist maghiar. Szilárd Banai & Friends aduce pe scena festivalului o muzică proaspătă și nepredictibilă, care se inspiră dintr-o varietate de stiluri, oglindind calitățile compoziționale și improvizatorice ale liderului. Szilárd Banai este unul dintre cei mai activi bateriști din Ungaria. Și-a adus contribuția la peste 60 de albume, versatilitatea sa acoperind genuri ca jazz, rock, fusion, pop și world music. A fost membru al celebrei trupe Djabe din 2001 până în 2016. Câteva dintre albumele sale au primit nominalizări și au câștigat premii în Europa și în Statele Unite. A cântat la cele mai mari festivaluri de muzică din lume, de la Pori Jazz, Rochester Jazz (NY), la Stockholm Jazz și Panang Jazz (Malaezia) cu artiști precum: Steve Hackett, Vinx, David Murray, Gulli Briem, Glen Sobel, Gene Hoglan, Josh Dion.


În 2009, a primit „Golden Drumstick Award”, iar în 2012 Fonogram Award.

Sâmbătă 19 noiembrie, de la ora 19 va avea loc un concert susținut de  Ariel Bart Trio (Israel). La doar 23 de ani, Ariel Bart este o muziciană care se distinge printr-o abordare unică a muzicuței cromatice. Ea se inspiră în egală măsură din tradiția muzicii jazz europene și din muzica Orientului Mijlociu. Calitatea compozițiilor lui Ariel Bart este reflectată de primul său album, lansat anul trecut la Ropeadope Records – „In Between” și recenzat entuziast de mulți critici muzicali. Ariel Bart a absolvit New School University for Jazz and Contemporary Music din New York în mai 2020, iar în prezent este studentă la master în programul „Eujam” (European Jazz Master). De asemenea, este solistă în The Jerusalem Orchestra East and West și a cântat și înregistrat cu muzicieni de top din New York și Israel, inclusiv cu William Parker, Andrew Cyrille, Steve Swell. Cel de-al doilea concert al serii va fi susținut de Dearest Sisters (Suedia).

Duminică, în ultima zi a evenimentului pe scene evenimentului vor concerta Mateusz Smoczyński (Polonia) și Anja Lechner  (Germania). Concertul violoncelistei Anja Lechner vă oferă ocazia rară de a fi părtași la un eveniment de excepție. Profunzimea muzicală, versatilitatea și virtuozitatea, dublate de abilități extraordinare de improvizație sunt calitățile cu care Anja Lechner impresionează în fiecare concert al său.

Anja Lechner este o cercetătoare căreia îi place să exploreze muzical cele mai diverse culturi, genuri și stiluri. A devenit cunoscută publicului larg ca membră a Rosamunde Quartett și a Tarkovsky Quartet, dar și prin colaborarea de lungă durată cu maestrul argentinian al bandoneonului Dino Saluzzi. Numeroasele sale înregistrări pentru ECM Records au fost foarte lăudate de critici și au primit mai multe premii. Spectrul operei Anjei Lechner variază de la concerte cu orchestre precum Orchestra de Cameră din München, Sinfonietta din Amsterdam, Orchestra de Cameră din Tallinn sau Orchestra Filarmonicii Armene, până la premiere ale lucrărilor compuse special pentru ea de compozitori precum Tigran Mansurian, Valentin Silvestrov, Tõnu Kõrvits, Hooshyar Khayam, Zad Moultaka și Dino Saluzzi.

Concertele se vor desfășura vineri și sâmbătă în Sala de concerte „Enescu – Bartók” a Filarmonicii de Stat Oradea  iar duminică în Sinagoga Neologă Sion . începând cu ora 19. Prețul unui bilet pentru o zi este de 70 RON, iar al abonamentului de 180 RON.Organizatorul festivalului este  Asociația Culturală Mono, Co-organizator: Visit Oradea și Primăria Municipiului Oradea, iar ca parttneri se numără Filarmonica de Stat, Oradea, Sinagoga Neologă Sion, Oradea Heritage și Fundația Culturală Jazz Banat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.