Spectacole de neratat în cadrul Festivalului „in:v z b l”, la Timișoara

Spectacole de neratat în cadrul Festivalului „in:v z b l”, la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-961860376">

Cu spectacolele prezentate în această lună, care, la fel ca cele precedente, tratează subiecte sensibile, festivalul „in:v z b l” organizat de asociația Solidart prin teatrul Basca, care dorește să scoată la iveală aspecte invizibile din societate, dar care modelează societatea, se apropie de sfârșit.

Potrivit organizatorilor, spectacolele de teatru și dans cu invitați din Polonia, Cluj și București au ca temă memoria sistemului comunist și felul în care aceasta se manifestă la nivel individual, istoria și viața persoanelor vârstnice sau efectul anihilant al unui anuit tip de divertisment românesc, construit pe ridiculizarea unor categorii vulnerabile. Festivalul, care a avut un remarcabil succes de public, face parte din programul cultural Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023, căci, așa cum consideră actrița, regizorul și coordonatorul teatrului Basca, Ana Maria Ursu, „teatrul este un motiv de întâlnire între public și artist, între oameni mai mult sau mai puțin asemănători, este un prilej prin care se nasc discuții, gânduri și perspective noi, iar noi de la Basca exact asta încercăm să facem. Să deschidem porți spre alte moduri de a vedea lumea din jur, cu mai multă emoție, empatie, înțelegere, în special când vine vorba de persoane mai puțin avantajate decât noi. În cea de-a doua lună de festival am avut un public atât de divers la spectacole încât ne-am transformat cu adevărat într-un teatru accesibil tuturor”.

În această lună, festivalul aduce în fața publicului două spectacole realizate de trupa „Reactor” din Cluj Napoca, două spectacole de dans invitate din Polonia, ateliere de mișcare, un performance tactil condus de coregraful Denis Bolborea din București și două seri cu proiecții de filme.

În 4 noiembrie, de la ora 19:00, va fi prezentat spectacolul „Artificial body” al artistului Łukasz Wójcicki din Polonia. Un performance de dans care pune la îndoială viitorul corpului uman în forma actuală, și propune o alternativă la absența acestuia. Sâmbătă, în 5 noiembrie, de la ora 19:00, spectacolul de dans „Perfect man”, produs de un grup de artiști independenți din Polonia, prezintă trăsăturile omului modelat de sistemul comunist ca cetățean al Uniunii Sovietice, precum și ale cetățenilor țărilor controlate de URSS, și rămășițele sale în omul capitalist de azi, referindu-se la memoria trupului, moștenirea grea a traumei și arhiva violenței, păstrată de generații. „Baladele memoriei” este produs de trupa „Reactor” din Cluj, și va fi prezentat în cadrul festivalului „in:v z b l” în 8 noiembrie, de la ora 19:00. Spectacolul o aduce în fața publicului pe Ionela Pop, o pensionară de 69 de ani, care își povestește  propria istorie, precum și pe cele ale prietenelor și cunoștințelor ei. Dintr-o societate care desconsideră tot mai mult persoanele de vârstă înaintată, se aud și vocile unor oameni care trăiesc cu speranța într-un viitor mai solidar. În 9 noiembrie, de la ora 19:00, tot trupa „Reactor” din Cluj prezintă la Casa Tineretului „O seară de divertisment la Reactor”, un spectacol care atrage atenția asupra unui tip de divertisment românesc, construit pe ridiculizarea anumitor categorii vulnerabile.

Ultimele două evenimente vor avea loc în 10 și 11 noiembrie, de la ora 19:00, și vor consta într-o seară cu proiecții de filme „One World Romania”, și o seară în care se va proiecta filmul documentar „Everything will not be fine” (2020), în regia lui Adrian Pirvu și Helena Maksyom.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.