Techno suedez cu timișoreanca Harmina Klang: „E o muzică plină de energie,...

Techno suedez cu timișoreanca Harmina Klang: „E o muzică plină de energie, dar nu-ți deranjează creierul precum muzica hardcore“

0
DISTRIBUIȚI

La sfârșitul săptămânii trecute, clubul Hamei din Timișoara a fost gazda unei petreceri cu muzică electronică puse la cale de către colectivul suedez Technoasis. Conform descrierii oficiale colectivul de DJ suedez din orașul Malmo abordează „un techno rapid saturat cu trance, cu doze substanțiale de acid și percuții nemiloase“, iar Harmina Klang – care a susținut un set în cadrul acestui eveniment alături de Dragovic, Frøken Elm, Metovic și Sashko – este născută în Timișoara.

„Mă numesc Alexandra și m-am născut la Timișoara. Încă din copilărie am fost atrasă de muzică, am făcut și balet și dansuri moderne și eram prietenă cu cei de la Implant pentru Refuz. Am cochetat și cu vocea un pic, am încercat și puțin didgeridoo cu Cristina Pădurariu, iar în decembrie 2009 m-am mutat în Suedia“, spune ea.

Artista născută în orașul nostru a început să activeze ca și DJ, iar alături de cei de la Technoasis susține o serie de evenimente în țări europene. Alături de aparițiile în cluburi, Technoasis a inițiat și un poadcast în cadrul căruia sunt invitați să susțină seturi o serie de DJ.

„Sunt pentru a doua oară aici la Timișoara la Hamei alături de colegii mei din Technoasis.


Am format această asociație alături de Dragoș din București, pe care l-am cunoscut în Suedia și suntem o ascociație non – profit care promovează muzica bună. Îmi place mult techno și folosesc în seturile mele și producții proprii, chiar dacă nu am scos deocamdată nimic oficial. Am o colecție vastă de muzică și ceea ce îmi place mie se încadrează în hard techno și hard trance. Dacă ar fi să descriu ceea ce pun eu… păi sunetul este cu un ritm ridicat (BPM) între 150 și 170. E o muzică plină de energie, dar nu-ți deranjează creierul precum muzica hardcore. E un amestec de techno trance din anii 90 și bassline-uri moderne. Sunt foarte influențată de scena Berlin Techno și ceea ce facem noi e… underground. Ne propunem să arătăm că există și muzica asta, să creem o comunitate și un feeling aparte. Lucrez mult cu sintetizatoare mici analog, groove-box-uri și facem evenimente în fiecare săptămână în Suedia și nu numai“, spune Harmina Klang.

În ceea ce privește diferențele dintre scena muzicală electronică din țara noastră și cea din Suedia, artista născută în Timișoara ne-a dezvăluit faptul că deși în binecunoscuta țară nordică se ascultă foarte mult black metal, oamenii de acolo sunt mai deschiși la genurile muzicale noi.

„În România se ascultă foarte mult drum and bass și rominimal, un curent care e cunoscut în întreaga lume. În Suedia se ascultă black metal iar muzica electronică nu e majoritară. Cum e în Danemarca, de exemplu, care se aseamănă mult cu Marea Britanie. În Suedia există trei colective muzicale care încearcă să susțină mișcarea. Există mulți producători de muzică dar nu există exprimarea lor pe dancefloor. Colectivul nostru face evenimente private dar și împreună cu alte cluburi, uneori închiriăm o sală. Podcast-urile noastre sunt urmărite de cei care ascultă asemenea muzici și avem adesea invitați artiști din Berlin. Cred că privit din exterior… e fascinant mai ales pentru cei din Berlin să constate că există un concept suedez de techno. Europa în general ambalează Suedia într-un mod mult prea frumos. Suedezii merg des la ceva nou. Probabil că cei care merg la petrecerile electronice din România au o toleranță mai mică la orice e nou“, a mai adăugat Harmina Klang.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.