Teo Catarov a fost recompensat cu o diplomă specială pentru păstrarea culturii...

Teo Catarov a fost recompensat cu o diplomă specială pentru păstrarea culturii și a tradițiilor bulgarilor bănățeni

0
DISTRIBUIȚI

La sfârșitul săptămânii trecute, Teo Catarov a fost recompensat cu o diplomă specială pentru păstrarea culturii și a tradițiilor bulgarilor bănățeni,evenimentul având loc în cadrul festivalului interetnic Jáku Ronkov, care s-a desfășurat în comuna Dudeștii Vechi.

Festivalul desfășurat în memoria dascălului Jáku Ronkov a ajuns în acest an la cea de-a 17-a ediție și a beneficiat de o expoziția de carte veche și pictură în holul Căminului Cultural și de un spectacol folcloric.

Jáku Ronkov a fost o personalitate locală din perioada interbelică, care a contribuit la păstrarea identității culturale a locuitorilor comunei Dudeștii Vechi, care a organizat și a întemeiat corul bărbătesc, a fost membru fondator al ziarului ,,Glasul Bulgar Bănățean”, autor al broșurilor de istorie a bulgarilor bănățeni și coautor al albumului „200 de ani în Banat” tipărit în anul 1938.
Teo Catarov a primit o diplomă pentru activitatea sa alături de Ansamblul Slavjak și Teo Band, „pentru efortul depus pentru păstrarea culturii si a tradițiilor bulgarilor bănățeni, care prin activitatea sa a făcut cunoscut și numele comunei noastre Star Bisnov“, după cum se spune în această distincție.

„Perioada copilăriei și a adolescenței, în care se conturează și se definesc preferințele și gusturile culturale și artistice ale fiecărui individ, la mine a fost marcată definitiv de radioul și televiziunea din Beograd. Instituțiile similare din media românească se aflau, în acea perioada, în plină campanie de anulare a audienței. Astăzi, în anumite contexte, «balcanic» – a devenit un adjectiv, din păcate, nu întotdeauna onorant. Or fi având metehne cu carul balcanicii, dar în materie de muzică, de folclor, sunt inepuizabili. Acolo unde se găsesc pietre prețioase în stare pură vor apărea întotdeauna căutătorii și șlefuitorii de perle. Asta ar fi viziunea mea legată de preluările și prelucrările din folclor făcute de Goran Bregovic (Serbia), Yannni (Grecia), Nicu Covaci (România), Mysterious Voices of Bulgaria, Makedonski Rozi (Macedonia) și alții. Ca și activitate muzicală: în perioada studenției am fost solist vocal și instrumentist al formației etno-pop «Pepelusa», cu care am înregistrat două albume în studiourile casei de producție «Balkanton», din Sofia. Două din cântecele de pe aceste discuri au fost selectate pentru o compilație produsă de Balkanton, intitulată «Cântece din Balcani», unde, alături de interpreți din Grecia, Bulgaria, Iugoslavia apare și numele marii noastre artiste, Maria Tănase. Din anul 1998 sunt fondator al ansamblului «Slavjak» al Comunității Bulgare din Timișoara. în anul 2000, împreună cu Liviu Mihon și Ionuț Dorobanțu, sub denumirea de «Teo & Hara Band», am încheiat un contract cu studiourile Media Pro din București și am editat albumul «Unde sunteți, prietenii mei».


Alegerea melodiei «Supărat» de către cei de la Media Pro, ca piesă de referință pentru album, a declanșat mai târziu o adevărată isterie, cu valențe de circ, la nivel național“, a scris Teo Catarov în descrierea de pe site-ul său oficial.

Anul trecut, fiica lui Teo, Tereza Catarov a lansat primul ei videoclip, la piesa „Infinity“. Video-ul acestei piese a fost filmat în biserica din Piața Bălcescu din Timișoara, de către Amalia Gaiță, Cristina Precupaș și Sol Faur (lumini). Artista a început să studieze pianul de la vârsta de patru ani și a absolvit Colegiul Național de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, iar acum este stabilită în capitala Regatului Unit, Londra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.