Timișoara nu are niciun festival muzical nominalizat la premiile europene de profil

Timișoara nu are niciun festival muzical nominalizat la premiile europene de profil

2
DISTRIBUIȚI

Timișoara, orașul care peste mai puțin de două luni va deveni capitală culturală europeană, nu are niciun festival care să fie nominalizat la premiile European Festival Awards 2022. Printre festivalurile autohtone care au fost nominalizate la ediția din acest an se numără Electric Castle Cluj (best major), Summer Well București și VIBE Festival Târgu Mureș (best medium), Focus in the Park – Sibiu și Jazz in the Park – Cluj (best small) și Cathedral Music Festival – Iași și Sepsi Tabako Festival – Sfântu Gheorghe (best new).

Înainte de pandemie, Timișoara a avut mai multe nominalizări la acest capitol. Defunctul Revolution Festival a fost nominalizat în 2018 pentru al patrulea an consecutiv la European Festival Awards. De-a lungul anilor la acest eveniment au susținut concerte Gogol Bordello, Graham Candy, Dub FX, DJ Fresh, Noisia, Modestep, Sabaton, Dubioza Kolektiv, Suicidal Tendencies, Skunk Anansie, Juliette Lewis & The Licks, Black Sun Empire, Rudimental, Eluveitie, GBH, Dubfire, Infected Rain sau Lee Burridge. Vă reamintim că cea de-a cincea – și totodată ultima – ediție a acestui eveniment a avut loc în 2019. Un alt festival din Timișoara care a fost nominalizat de mai multe ori la aceste premii importante în industria muzicală europeană este PLAI.


Cea de-a 17-a ediție a acestuia s-a desfășurat în luna septembrie a acestui an la Muzeul Satului Bănățean, iar de-a lungul anilor, festivalul a adus la Timișoara artiști ca Patrice, Everlast, Amadou & Mariam, Joss Stone, Zaz, Milky Chance, Paco de Lucia, Al Di Meola, Mariza, Asian Dub Foundation, Bob Geldof sau Richard Bona.

Deși n-avem niciun festival de talie europeană, la capitolul dezbateri culturale stăm cât se poate de bine. Reprezentanți ai instituțiilor locale care se ocupă de acest domeniu promit săptămânal relansarea activităților culturale într-o manieră „convergentă și integratoare”, au loc o sumedenie de conferințe de management și marketing cultural și suntem asigurați că 2023 va fi un an mișto pentru Timișoara. Șuetele astea culturale frumos ambalate care sunt pline de strategii și obiective trendy, dau bine pe hârtie. Mai rămâne doar să avem și… rezultate. Chiar dacă în ultimii ani în Timișoara s-au născut festivaluri care promit pe viitor, o capitală culturală europeană ar putea să se mândrească cu mai mult… la acest capitol, cel puțin.

Desigur, nu este treaba oficialităților să creeze festivaluri muzicale de amploare europeană. Ceea ce lipsește din peisaj este sprijinul real pe care acestea îl oferă diverșilor oameni implicați în fenomen. Pe criterii transparente, care nu țin de politică sau bisericuțe. În alte orașe din România, care nu-s capitale europene ale culturii, lucrurile se mișcă altfel la acest capitol. Din această cauză, scena muzicală locală este într-un impas care generează un acut sentiment de îngrijorare în rândul adevăraților profesioniști din domeniu. Și asta nu de ieri sau de azi, ci de ceva perioadă. Atâta vreme cât colaborarea dintre decidenți și actorii din scena muzicală locală este guvernată de criterii netransparente orașul care înainte de 1989 a fost considerat kilometrul zero al muzicii românești devine – vorba hitului formației Genius – trist. Cel puțin din perspectiva scenei muzicale…

2 COMENTARII

  1. Ramai la „melomanii” tai

    Serios, esti total pe langa subiect, scrii din tineretile tale care si alea au fost pe langa muzica si pe langa cultura. Nu intelegi nimic din muzica, nu intelegi genuri muzicale, nu intelegi diferenta dintre comercial si non-comercial, sincer nu are rost sa iti mai dai cu parerea. Scrie si tu despre accidente ca aia de la tion sau despre crime ca aia de la antene.
    Niciodata nu a fost Timisoara un oras important din punct de vedere al muzicii. Da sunt faine povestile cu punk-ul aniilor 70 si casete aduse din germania, dar asta nu te pune pe vreo harta a muzicii, sunt doar povesti. Scuza-ma dar nu exista niciun artist de relevanta europeana sau internationala din Timisoara, care sa fie invitat constant la evenimente, festivaluri sau cluburi de referinta.
    Tu realizezi cate trupe irelevante ca Genius exista pe planeta asta? Pune mana pe niste documentare sa iti mai revizuiesti cunostiintele despre muzica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.