Timișoara, pe primul loc la spații logistice și industriale neînchiriate în România....

Timișoara, pe primul loc la spații logistice și industriale neînchiriate în România. Care sunt tendințele la nivel național

0
DISTRIBUIȚI

Deși este nevoie de noi spații logistice și industriale în România, în Timișoara se înregistrează cea mai mare rată de spații neînchiriate, arată un studiu al datelor companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Piața logistică și industrială din România este aproape de a înregistra un nou an record în 2022 din punct de vedere al cererii, ceea ce se reflectă și în rata medie de neocupare care la finalul primelor nouă luni s-a situat la 4,3% (unul dintre cele mai scăzute niveluri din ultimii 10 ani).

datelor companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Există însă diferențe între ratele de spații neocupate înregistrate în principalele huburi logistice din țară, cel mai ridicat nivel fiind în Timișoara, a doua cea mai mare piață logistică și industrială din România, după București, unde dintr-un stoc de 583.000 metri pătrați, 11%, respectiv 64.000 de metri pătrați nu sunt închiriați.

Cererea de spații industriale și de logistică din acest an a fost reprezentată foarte dinamic de clienții din sectorul distribuției și retailului, care au continuat să se extindă atât online cât și offline.


Ea a compensat activitatea mai prudentă a companiiilor de producție care au avut un ritm mai conservator al expansiunii.

Așa se explică de ce Bucureștiul este principalul beneficiar al cererii de spații, dar și al dezvoltărilor logistice, prin prisma cererii și a consumului ascendent, având și una dintre cele mai reduse rate de neocupare pe acest segment de piață.

2022 ar putea consemna de asemenea un record și în ceea ce privește dezvoltarea de noi proiecte în condițiile în care în primele nouă luni ale anului dezvoltatorii au livrat spații de 525.000 metri pătrați, nivel apropiat de cel înregistrat în întreg anul 2021. Mai mult, peste 570.000 de metri pătrați sunt în prezent în construcție. Bucureștiul a beneficiat de 56% din noile spații construite, dezvoltatorii fiind activi de asemenea în Brașov, Timișoara și Cluj.

”Nevoia de spații moderne industriale și logistice rămâne la cote ridicate, România continuând să își consolideze poziția de principal hub logistic în Europa de Sud-Est. Pe de altă parte, în contextul actual, considerăm că România ar trebui să creeze prin intermediul investițiilor în infrastructură, prin predictibilitate și stabilitate legislativă condițiile necesare pentru diversificarea domeniilor care ar putea genera cerere suplimentară de noi spații industriale și logistice. În acest sens, ne gândim la industriile componentelor electrice și electronice, IT, energie, industria auto și a materialelor de construcții. Acest lucru trebuie realizat pentru a diminua dependența pieței de sectorul de retail, sector ce va absorbi din plin eventualele șocuri determinate de scăderea consumului pe fondul creșterii prețurilor”, susține Rodica Târcavu, Partner Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.