Un nou focar masiv de pestă porcină în Timiș UPDATE Care sunt...

Un nou focar masiv de pestă porcină în Timiș UPDATE Care sunt localitățile din zona de supraveghere

0
DISTRIBUIȚI

Un nou focar de pestă porcină africană a fost depistat la o fermă din Timiș în care sunt crescute 42.000 de animale. Ferma aparține Smithfield România, care s-a confruntat cu o problemă identică cu nici o lună în urmă, la Parța.

„În județul Timiș a apărut un nou focar de pestă porcină de proporții. Pădureni este comuna timișeană care înregistrează un nou focar de pestă porcină în județ, fiind vorba de o fermă ce deține peste 42 de mii de porcine. Am convocat, astăzi, la ora 16.00 o ședință de urgență a membrilor Centrului Local de Combatere a Bolilor din județul Timiș, în cadrul căreia voi supune aprobării măsurile ce se impun în conformitate cu normativele europene. Fac, din nou, un apel la tratarea cu toată responsabilitatea atunci când apar situații de acest fel”, a transmis subprefectul Sorin Ionescu.

Smithfield România este cel mai mare producător de carne de porc din țară, iar în judeţele Timiş şi Arad are 48 de ferme cu un efectiv de 500.000 de porci.


Acum aproape o lună, cazuri de pestă porcină au fost depistate la ferma Smithfield de la Parța, fiind decisă atunci sacrificarea tuturor celor 39.000 de animale aflate acolo.

Conform ANSVSA, peste porcină nu afectează oamenii, însă produce un procent de morbiditate şi mortalitate foarte ridicat în rândul animalelor, iar pierderile rezultate în urma combaterii ei sunt deosebit de ridicate, atât prin costurile cu eradicarea, cât şi prin restricţiile impuse comerţului cu porci vii şi produse şi subproduse provenite de la porci.

UPDATE Autoritățile au instituit o zonă de protecție la Pădureni, pe o rază de 3 kilometri, iar îm zona de supraveghere de 3-10 kilometri intră localitățile Parța, Șag, Liebling, Conacul Iosif, Jebel, Obad, Ciacova, Petroman și Peciu Nou.

„După confirmarea Pestei Porcine Africane a fost convocată sedința cu toți membrii CLCB, în urma căreia s-a votat emiterea Hotărârea nr. 14 / 07.11.2022 de aprobare a zonelor de protecție și supraveghere din jurul focarului de PPA, a măsurilor de ucidere imediată sub control oficial şi neutralizare prin metode alternative incinerare / îngropare a materialelor de risc și a aprobării Planului de măsuri în cazul confirmării bolii PPA la porcii domestici din exploatația comerciala SC Smithfield România SRL- Ferma Pădureni, județul Timiș. În cazul acestei confirmării DSVSA Timiș va lua toate măsurile care se impun în conformitate actelor normative în vigoare, Procedurilor și Manualului Operațional pentru intervenția în focarele de pestă porcină africană”, a transmis Prefectura Timiș.

Foto: Arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.