USR Timiș vrea să dea în judecată două ministere pentru neaplicarea „legii...

USR Timiș vrea să dea în judecată două ministere pentru neaplicarea „legii mirosurilor”. O lacună în legislație le minimizează șansele de succes

1
DISTRIBUIȚI
Foto: Arhivă

Senatorul de Timiș Raoul Trifan, a anunțat că filiala județeană a USR plănuiește să acționeze în instanță Ministerul Mediului și Ministerul Sănătății pentru blocarea aplicării „legii mirosurilor”.

Lucrăm în Parlament ca să facem legi cât mai bune și ca să le îmbunătățim pe cele care există deja. Dar, din păcate, de prea multe ori aceste legi nu se aplică. Marea problemă a României nu este că nu avem legi, sau că nu avem legi bune, ci e că nu se aplică. Aș vrea să dau un exemplu deja clasic, așa numită «lege a mirosurilor», care a fost inițiată în legislatura trecută de parlamentari USR, cu ajutorul colegilor de aici din filială. Legea a fost promulgată acum doi ani, dar nu se aplică pentru că funcționarii din minister au hotărât că nu e nevoie să îndeplinească cerințele legale și nu au făcut normele metodologice care ar permite aplicarea acestei legi. Avem aceste probleme în Timișoara, și în nord și în sud, cu mirosuri pestilențiale care apar din când în când. De fiecare dată când sunăm la autorități, ni se spune că nu avem lege, nu putem să o aplicăm. Legea există, este promulgată, dar nu are norme metodologice. Cred că chiar acum două săptămâni a fost un miros pestilențial peste toată Timișoara, cred că l-am simțit cu toții, și nici măcar nu știm de unde a venit. Pe lângă faptul că lucrăm la aceste legi ca să le facem bune, se pare că trebuie să ne ocupăm și de aplicarea lor, pentru că cei de la guvernare sunt incompetenți. Așadar, noi aici în filială am luat decizia să dăm în judcată Ministerul Mediului, prin ministrul Mediului, pentru că este de datoria sa se asigure că funcționarii din subordine respectă legea”, a spus Trifan.

„În lege scrie clar că la maxim 180 de zile după publicarea în Monitorul Oficial al unei legi trebuie să fie elaborate normele metodologice.


Ei bine, au trecut doi ani, peste 600 de zile, de când ar fi trebuit să avem aceste norme și de când ar fi trebuit ca această lege să se aplice. Vom da în judecată Ministerul Mediului și Ministerul Sănătății pentru a-i determina să-și oblige angajații să elaboreze aceste norme metodologice pentru această lege promulgată de aproape doi ani. Lucrăm la plângerea prealabilă pe care o vom trimite celor doi miniștri, iar dacă nu se schimbă nimic, vom înainta o acțiune în instanță, am vorbit deja cu avocați. Vom cere ca acele norme metodologice să fie elaborate pentru ca legea să fie elaborată, dar vom cere și daune. Dacă judecătorii vor considera că miniștrii sunt vinovați și trebuie să plătească daune, orice sume câștigate în acest fel le vom dona fie unui spital din Timișoara care se ocupă de pacienți cu afecțiuni pulmonare, fie unui ONG care activează în același domeniu”, a mai spus senatorul de Timiș.

Intenția useriștilor se lovește, însă, de lipsa sancțiunilor prevăzute de lege în astfel de situații.

„Din păcate, în lege nu sunt prevăzute sancțiuni, dar spune clar că în 180 de zile trebuie să avem normele metodologice care în acest caz cad sub incidența Ministerului Mediului și Ministerului Sănătății. Acestea au organizat două dezbateri, la care am participat și noi, colegii care au lucrat pe lege, și oameni din diferite industrii. La prima dezbatere s-au adus observații, feedback foarte valoros. A mai trecut ceva timp, s-a mai organizat o dezbatere, nu e clar pentru ce, iar apoi am avut surpriza neplăcută să observăm că nimic din ce s-a discutat la prima dezbatere nu a fost încorporat în proiectele de norme metodologice, deci practic s-a organizat degeaba. Dacă ei nu vor să aplice legea, îi obligăm prin instanță să o respecte”, a încheiat Trifan.

Colegul său, deputatul Nicu Fălcoi, a concluzionat că „asta e o problemă generală în România, nu e singurul loc în care ne confruntăm cu așa ceva. Sunt multe legi care spun foarte clar că este obligatoriu ca într-un anumit termen să se întâmple un anumit lucru. Dar nu scrie nimic în lege despre ce se întâmplă dacă până la data respectivă nu s-a întâmplat lucrul acela”.

1 COMENTARIU

  1. Un senator care nu detine nici o diploma de studii superioare e reprezentantul cel mai de seama al USR Timis. Omul stie ce face, vrea sa dea in judecata 2 ministere. Asteptam cu interes deznodamantul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.