Afganistan: talibanii au organizat prima execuție publică de la revenirea la putere

Afganistan: talibanii au organizat prima execuție publică de la revenirea la putere

0
DISTRIBUIȚI

O execuție publică a avut loc în Afganistan. Experții internaționali cred că este prima execuție de acest tip organizată de talibani după revenirea la putere, anul trecut.

Un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat că un bărbat pe nume Tajmir a fost ucis pe un stadion din provincia Farah din sud-vestul țării, după ce a mărturisit că a comis o crimă. Zeci de lideri ai grupării, inclusiv majoritatea miniștrilor din guvern, au asistat la spânzurare.

Aceasta are loc la câteva săptămâni după ce judecătorii au fost instruiți să aplice pe deplin legea Sharia. Liderul suprem al talibanilor, Haibatullah Akhundzada, a emis edictul luna trecută, ordonând judecătorilor să impună pedepse, inclusiv execuții publice, amputări publice și lapidări.

Cu toate acestea, crimele și pedepsele corespunzătoare nu au fost definite oficial de talibani. La revenirea la puterea, grupul islamist a promis să adopte o atitudine mai blândă în comparație cu perioada 1996-2001 când au instituit un regim dur.

Execuția care a avut loc miercuri, marchează o revenire la interpretarea radicală a grupului asupra legii Sharia.


Talibanii au ordonat deja mai multe flagelări publice, iar acum este prima dată când ei recunosc public că au efectuat o execuție.

Potrivit purtătorului lor de cuvânt, Zabihullah Mujahid, la execuție au participat mai mulți judecători ai Curții Supreme, personal militar și miniștri de rang înalt, inclusiv miniștrii justiției, de externe și de interne. Prim-ministrul Hasan Akhund nu a participat, se arată într-un comunicat.

Potrivit talibanilor, bărbatul executat, pe nume Tajmir, a înjunghiat alt bărbat în urmă cu aproximativ cinci ani. Ulterior, el a fost condamnat de trei tribunale talibane, iar sentința a fost aprobată de mollahul Akhundzada.

Înaintea execuției, a fost emis un anunț public prin care se făcea public evenimentul și se „cerea tuturor cetățenilor să vină la terenul de sport”.

Mama bărbatului ucis a declarat pentru BBC că liderii talibani au implorat-o să-l ierte pe bărbat, dar ea a insistat să fie executat.

„Talibanii au venit la mine și m-au implorat să îl iert pe acest necredincios. Au insistat să îl iert pe acest om de dragul lui Dumnezeu, dar eu le-am spus că acest om trebuie executat și trebuie îngropat la fel cum i-a făcut fiului meu. Acest lucru ar putea fi o lecție pentru alți oameni. Dacă nu îl executați, el va comite alte crime în viitor”, a spus femeia.

În timpul guvernării lor din perioada 1996-2001, talibanii au fost condamnați pentru că efectuau în mod regulat execuții în public, inclusiv pe stadionul național din Kabul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.