Album foto și expoziție cu istoria celor 18 orgi din Timișoara

Album foto și expoziție cu istoria celor 18 orgi din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-132060911">

Sala Barocă a Muzeului Național de Artă din Timișoara a fost gazda expoziției foto și a lansării albumului „Orgile Cetății”, produs de Asociația Culturală Timorgelfest și tipărit de Editura Universității de Vest din Timișoara, la începutul acestei săptămâni.
Prima ediție a proiectului Orgile Cetății din Timișoara a adus în orașul nostru o serie de evenimente la care au participat mai mulți artiști internaționali din țări precum, Italia, Belgia sau Ungaria.

„Albumul prezintă istoria celor 18 orgi din Timișoara. Cele mai multe dintre ele provin din atelierele firmei Wegenstein, ce a funcționat în orașul de pe Bega încă din anul 1881. Odată cu trecerea anilor, Wegenstein urma să devină cea mai mare și importantă companie constructoare de orgi din România. Avea să dispară, însă, odată cu instaurarea regimului comunist în țara noastră. Leopold Wegenstein primește prima și cea mai mare comandă din partea Bisericii Romano-Catolice «Sfânta Ecaterina» din Timișoara, pentru care construiește o orgă cu 30 de registre pe cele trei manuale și pedalier. La finalizarea ei, primește premiul expoziției Millenium de la Budapesta, de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Albumul redă și istoria celorlalte orgi concertante cu trei manuale aflate în Biserica Romano-Catolică din Cartierul Fabric, în Biserica Romano-Catolică Preasfânta Inimă a lui Isus, din Cartierul Elisabetin și, desigur, cea mai mare și importantă dintre ele – orga din Domul Romano-Catolic Sfântul Gheorghe din Timișoara. Îmbucurător este faptul că în Timișoara s-au construit orgi noi, de factură barocă, ce se află în sala Orpheum a Facultății de Muzică și Teatru, în Biserica Adventistă de pe Str. Independenței nr. 19 și în Centrul Reformat Noul Mileniu din Timișoara. Orgile timișorene, pe lângă funcția lor de instrumente liturgice, au devenit și un prilej pentru realizarea unor festivaluri internaționale precum Festivalul Internațional Timorgelfest, cu XXII de ediții, Festivalul Internațional Barocul în Ipostaze contemporane, cu XII ediții și, mai nou, Festivalul Internațional «Orgile Cetății». Acesta din urmă își propune să promoveze, anual, câte una dintre orgile aflate în perimetrul Cetății Timișoarei. Toate acestea, datorită Asociației Culturale Timorgelfest, în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara, Consiliul Județean Timiș și Consiliul Local Timișoara, prin Centrul de Proiecte. În felul acesta, prin contribuția celor mai de seamă organiști la nivel internațional publicul timișorean are ocazia să cunoască mari valori ale artei organistice mondiale, fiecare festival bucurându-se de un adevărat succes, atât ca valoare artistică, cât și ca număr de participanți“, a transmis Cristina Struța, autoarea volumului ce cuprinde fotografii de Dana Moica și grafica realizată de Cristina Nagy (Tribul Artistic).

Expoziția dedicată orgilor din Timișoara va putea fi vizitată în cadrul unui eveniment special care va avea loc anul viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.