Arta cămașii cu altiță, inclusă de UNESCO în Lista Patrimoniului Imaterial al...

Arta cămașii cu altiță, inclusă de UNESCO în Lista Patrimoniului Imaterial al Umanităţii

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-379012579">

De Ziua Națională a României, Ana-Maria Cătăuţă, preşedinte al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, a anunțat că în cadrul celei de-a XVII-a sesiuni a Comitetului Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial care a avut loc în orașul marocan Rabat, care a fost precedată de o susținută campanie, s-a hotărât includerea dosarului „Arta cămăşii cu altiţă – element de identitate culturală în România şi Republica Moldova” în Lista Patrimoniului Imaterial al Umanităţii, cele 24 de state participante apreciind valoarea de patrimoniu a acestei străvechi piese de îmbrăcăminte păstrate de generații, care a ajuns cunoscută, îndrăgită și purtată și de reginele României și începând din ultimele decenii ale secolului trecut, în întreaga lume.

O tradiție străveche în toate teritoriile locuite de români

Delegaţia României la Rabat este condusă de András István Demeter, fost director al teatrului maghiar „Csiky Gergely” din Timișoara, în prezent secretar de stat în ministerul Culturii, iar cea a Republicii Moldova, de ministrul culturii, Sergiu Prodan. Ana-Maria Cătăuţă a arătat că „decizia comitetului luată astăzi când sărbătorim Ziua Naţională a României reprezintă recunoaşterea universală a frumoasei poveşti despre una dintre tradiţiile izvorâte din aceeaşi rădăcină comună a României şi Republicii Moldova. Cămaşa cu altiţă, ia românească aşa cum este cunoscută de toţi, reprezintă o moştenire transmisă, din dragoste şi cu dragoste, din generaţie în generaţie. Purtată de fete şi femei, pictată şi cântată în versuri, promovată asiduu, cu mândrie, inclusiv de Regina Maria şi Familia regală a României, cămaşa cu altiţă este unul dintre elementele identitare care ne dau forţă şi putere”, iar ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a transmis, la rândul lui: „Nu se putea cadou mai frumos chiar de Ziua Națională! Acum să ne bucurăm și să ne păstrăm ia la loc de cinste în case și în suflet! Felicitări tuturor celor care au trudit pentru acest succes, români din stânga și din dreapta Prutului, cu toții iubitori de țară!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.