Marius Pîrjol, head of customer operations la Enel Energie, a explicat, la PRESSALERT LIVE, despre ultimele modificări privind plafonarea prețului la energie și a modului în care se poate beneficia de aceasta. Explicațiile sunt necesare în condițiile în care legislația a fost modificată, în ultima perioadă, de 15 ori.
”Noua legislație prevede că pentru consumul lunar între 0 și 100 de kw/h, consumatorul casnic va avea un preț maxim, cu toate taxele incluse, de 0,68 lei pe kw/h. Pentru consumul între 100 și 300 de kw/h lunar costul va fi de 0,8 lei pe kw/h. Cu mențiunea că orice consum aflat în intervalul 255 – 300 kw/h va fi facturat la prețul maximal de 1,3 lei pe kw/h. Mai există o altă categorie, pentru clienții care consumă lunar peste 300 kw/h, aceștia vor fi facturați cu un preț maxim de 1,3 lei pe kw/h sau cel mai bun preț între acest 1,3 lei și prețul pe contract”, a declarat Pîrjol.
Clienții care au un singur loc de consum vor beneficia automat de plafonare, fără să mai fie nevoie de depunerea vreunui document. ”În cazul furnizorilor Enel, orice contract încheiat între noi și client prevede ca respectivul client să-și declare domiciliul sau adresa de reședință, iar aceasta stă la baza contractelor pe care le încheiem. Astfel, utilizând această informație din contracte, alocăm plafonarea pentru acel loc de consum. Dacă are mai multe locuri de consum, noi suntem obligați să aplicăm plafonarea doar pentru unul singur, cel asociat domiciliului clientului.
Dacă se va schimba legislația, iar clienții nu vor mai fi nevoiți să depună declarații, se va ușura atât viața clientului, cât și operațiunile furnizorilor, pentru a simplifica practic și aplicarea plafonărilor la toate locurile de consum. Dar lucrul ăsta momentan e doar o dezbatere publică”, a subliniat Pîrjol.
Acesta a explicat că „familiile monoparentale, care sunt definite în legislație ca părinții ce au în întreținere unul sau mai mulți copii cu vârste de până în 18 ani, sau 26 de ani dacă urmează o formă de învățământ, trebuie să depună o declarație pentru a beneficia de plafonarea cea mai avantajoasă, de 0.68 lei pe kw/h. Legislația prevede ca și persoanele care urmează un tratament medical și care au aparatură medicală la locul de consum pot solicita printr-o declarație pe propria răspundere pentru a beneficia de pragul minim. Această declarație nu înlocuiește declarația asociată clientului vulnerabil, Legea 226, prin care aceștia beneficiază de mai multe prevederi”.
Marius Pîrjol a explicat că nu există termen limită pentru depunerea cererilor pentru a beneficia de plafonare – „trebuie să ținem cont doar că aplicarea plafonării, conform noii solicitări, se va produce începând cu data de 1 a lunii următoare”.