Decizie bombă a Înaltei Curți de Casație și Justiție în dosarul DNA...

Decizie bombă a Înaltei Curți de Casație și Justiție în dosarul DNA al foștilor șefi ai Poliției Timiș. Cum s-a ajuns la achitarea tututor inculpaților

2
DISTRIBUIȚI

Deciziei bombă, astăzi, dată de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul DNA Timișoara în care au fost trimiși în judecată foștii șefi ai Poliției Timiș și primarul din Recaș – toți inculpații au fost achitați pe linie.

Vă reamintim că un imens scandal s-a declanșat în anul 2015, când primarul orașului Recaș, Teodor Pavel, a făcut presiuni asupra polițiștilor locali și a conducerii IPJ să-l sancționeze pe un agent de poliție din Recaș care controla mașinile unor apropiați ai săi. A fost reținut și arestat preventiv de DNA alături de șeful poliției Recaș și șefii IPJ Timiș într-un dosar de corupție, fiind acuzat de instigare la uzurparea funcției, instigare la hărțuire și instigare la abuz în serviciu pentru a-l înlătura pe agentul care îi deranja cunoscuții.

Curtea de Apel Timișoara a decis condamnarea fostului șef al Poliției Timiș, Munteanu Sorin Petru,  la trei ani închisoare cu executare, a adjunctului acestuia, Florin Bolbos și a fostului șef al Poliției Recaș, Marian Temu, la câte trei ani de închisoare cu suspendare. Pavel Teodor, primarul din Recaș, a fost condamnat să execute trei ani, cinci luni și zece zile închisoare.  Berzescu Doru, șef al poliției locale Recaș la vremea respectivă, a fost condamnat la un an și patru luni cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de uzurpare a funcției.


Inculpatul Milutinovici Eugen a primit și el o pedeapsă de doi ani și opt luni cu suspendare

Sentința a fost atacată, iar Înalta Curte de Casație și Justiție a decis achitarea tuturor inculpaților pentru toate infracțiunile pentru care au fost trimiși în judecată inculpații. Curtea supremă a înlăturat din probatoriul anchetatorilor toate interceptările pentru că au fost realizate de SRI și acest lucru a fost considerat ilegal conform deciziei CCR, fiind , de asemenea, înlăturate toate declarațiile inculpaților care făceau referire la acele convorbiri. De asemenea, judecătorii ÎCCJ au analizat acuzațiile de abuz în serviciu prin prisma deciziei CRR referitoare la această infracțiune și au constatat că nu sunt  elementele constitutive ale infracțiunii. De asemenea, în cazul infracțiunii de uzurpare de calități oficiale, judecătorii ÎCCJ au stabilit că nu sunt probe.

”Înalta Curte constată că măsurile preventive luate față de inculpaţi sunt anterioare deciziilor Curții Constituționale care au produs efecte în prezenta cauză, respectiv reconfigurarea infracţiunii de abuz în serviciu prin restrângerea sferei de incidenţă a acesteia la încălcarea atribuțiilor de serviciu prevăzute de lege (decizia nr. 405/15.06.2016) şi înlăturarea proceselor verbale de redare a convorbirilor telefonice purtate de inculpaţi pe care s-a întemeiat acuzarea (deciziile nr. 51/2016, nr. 26/2019). Acestea au fost dispuse și prelungite la un moment la care infracţiunea prev. de art. 297 permitea raportarea la dispoziţii din legislaţia secundară iar legalitatea punerii în executare a măsurilor de supraveghere tehnică nu era contestată. Ca atare, astfel cum rezultă şi din considerentele prezentei decizii, soluţia din prezenta cauză nu afectează
legalitatea sau temeinicia hotărârilor definitive prin care s-a statuat asupra măsurilor preventive”, se arată în decizia ÎCCJ.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.