Expoziție cu lucrările a doi artiști timișoreni, deschisă astăzi la Galeria Calpe

Expoziție cu lucrările a doi artiști timișoreni, deschisă astăzi la Galeria Calpe

0
DISTRIBUIȚI

Galeria Calpe găzduiește începând de astăzi, 13 decembrie, expoziția de pictură și desen „LX” a artiștilor Dana Constantin și Dacian Andoni, curatoriată de Ruxandra Demetrescu, care va avea vernisajul la ora 18:00.

„Expoziția LX – 60 în notația romană – reunește doi artiști, pictori și profesori la Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest Timișoara, într-un moment aniversar. Această conjunctură s-a materializat într-un dialog vizual coerent, în care fiecare prezintă un segment atent delimitat al propriei activități artistice. Dana Constantin expune ciclul «12 IULIE», al cărui titlu indică data nașterii sale, marcând și o discretă autodefinire identitară. Realizat între 2013 și 2015, acesta circumscrie o experiență picturală distinctă, legată de seria «Monocromiilor» începută în 2011, cu care împărtășește aceeași structură și compoziție: monocromia și o linearitate specifică, de la una la patru linii continue sau întrerupte, definind ritmul imaginii pictate.


Dana Constantin căuta, prin triada Punct-Linie-Culoare, posibilitățile de exprimare – picturală – a puterii creatoare a naturii, într-un registru cromatic obținut prin suprapunere și contopire, într-o dezvoltare cromatică oglindită în adâncime. Dacian Andoni expune lucrări realizate în 2022 din seria «Stimuli multipli». Titlul are o dimensiune nu lipsită de ambuguitate, cu aluzii autoreferențiale, evocînd seria recentă a «Multiplicităților». În lucrările expuse, desenul domină culoarea într-un exercițiu de asceză, care dezvăluie o anume îndepărtare de natură. Privind atent compozițiile ample, realizate cu maximă economie de mijloace în creion pe pânză, descoperim imagini ce reconfigurează o altă realitate, distinctă, într-un traseu vizual misterios, generat de esențializarea formală a naturii. Dialogul vizual creat în expoziție de cei doi artiști ilustrează într-o manieră remarcabilă disputa între virtuțile desenului și calitățile culorii. În această confruntare, Dacian Andoni pare să proclame superioritatea intelectuală a desenului, în vreme ce Dana Constantin ne oferă o admirabilă apologie a culorii. În tensiunea dintre desen și culoare, tablourile din expoziție oferă privitorului un spectacol vizual armonios și echilibrat, dezvăluind, pentru a-l cita pe Paul Valéry, atenția extraordinară a ochiului artistului la funcția de act perpetuu al privirii”, este o scurtă prezentare a expoziției, oferită de curatorul Ruxandra Demetrescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.