Filme dedicate împlinirii a 60 de ani de existență a legendarei formații...

Filme dedicate împlinirii a 60 de ani de existență a legendarei formații Phoenix

0
DISTRIBUIȚI
Formația Phoenix: Valeriu Sepi, Costin Petrescu, Josef Kappl, Mircea Baniciu, Nicu Covaci (de la stâmga la dreapta)

Filmul documentar „Phoenix. Har/Jar”, realizat de Televiziunea Română prin Casa de Producție TVR şi regizat de Cornel Mihalache, va avea premiera pe TVR 1 joi, 8 decembrie, la ora 21. Televiziunea Română marchează astfel împlinirea a 60 de ani de când s-au pus bazele trupei ce avea să se numească Phoenix şi să scrie istorie în muzica românească, devenind un reper cultural important pentru generații întregi.

„Phoenix. Har/Jar” reuneşte membrii formației din perioada de dinaintea plecării din 1977 şi punctează în cele 104 minute ale filmului momentele importante din cronologia tumultuoasă a trupei, de la primele apariții din 1962 sub numele de „Sfinții”, până în prezent, povestind, în premieră, întâmplările prin care au trecut în țară, relația cu Securitatea, momentele în care au hotărât să fugă din România şi cum au reuşit s-o facă, dar şi viața pe care au dus-o peste hotare înainte şi după Revoluția din ’89.

„Este un film despre oameni, nu despre muzică.


Oameni frumoşi cu orgolii mari, bătrâni cu suflet de copil. Stăpânii României, la un moment dat. Cu o viață plină de întâmplări urâte şi frumoase, vesele şi triste. În 60 de ani au trecut prin multe”, a spus regizorul Cornel Mihalache.

Un alt film dedicat acestei sărbători este „Phoenix – Povestea “ regizat de Cristian Radu Nema în colaborare cu Mimis Ravanis. Proiecția specială a acestuia va ajunge și la Timișoara, în cadrul evenimentului din orașul nostru urmând să fie prezenți fondatorului trupei, Nicu Covaci, Ovidiu Lipan Țăndărică și echipa care a realizat acest film.

Regizat de cineastul Cristian Radu Nema, filmul spune povestea trupei, așa cum a fost trăită de numeroase generații de fani și transpune cinematografic, la aniversarea a șase decade de activitate, spiritul și mesajul fenomenului cultural Phoenix. Documentarul conține imagini de arhivă unice, niciodată prezentate public sau încorporate în alte materiale video. Producția se bucură de sprijinul regizorului Ioan Cărmăzan, președinte UARF, precum și cel al regizorului Dan Chișu, care au oferit imagini de arhivă din perioade importante ale trupei. Actorul Rareș Andrici are rolul de narator al filmului. La acest proiect și-au mai adus aportul artistul scenograf Oana Cocea, istoricul muzicii rock Doru „Rocker” Ionescu, Palatul Național al Copiilor din București. Partenerul filmului este UPFAR-ARGOA (Uniunea Producătorilor de Film și Audiovizual din România).

Filmul „Phoenix – Povestea” va fi proiectat de două ori în Timișoara, miercuri, 7 decembrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Victoria, iar biletele se găsesc aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.