p>
A fost descoperită în creier „arhiva fricilor”. Este localizată în cortexul prefrontal și stochează amintiri ale evenimentelor traumatice cu mult timp în urmă.
Acest lucru a fost demonstrat într-un studiu pe șoareci realizat de Universitatea din California, la Riverside. Rezultatele, publicate în revista Nature Neuroscience, ar putea deschide calea pentru noi terapii de combatere a temerilor cronice tipice tulburării de stres posttraumatic (Ptsd), relatează ANSA.
În creier, amintirile recente și cele mai vechi sunt stocate prin mecanisme diferite.
Studiile anterioare au sugerat că memoria fricii se formează inițial în hipocampus, dar pe măsură ce trece timpul se maturizează și tinde să se desprindă din această regiune.
Pentru a înțelege modul în care aceasta este stocată permanent, cercetătorii s-au concentrat asupra unei părți a cortexului cerebral, despre care se știa deja că joacă un rol în consolidarea amintirilor la distanță.
Prin urmare, cercetătorii au supus șoarecii de laborator la un stimul negativ într-un anumit context și au studiat reacția lor de fiecare dată când au fost readuși în acel mediu.
„Am descoperit că anumiți neuroni din cortexul prefrontal, numiți neuroni de memorie, au fost activi în timpul evenimentului traumatic inițial și au fost reactivați în timpul rememorării memoriei traumatice la distanță”, explică biologul Jun-Hyeong Cho, care a condus studiul.
„Circuitele de memorie prefrontală sunt cele care se întăresc progresiv după evenimente traumatice, iar această întărire joacă un rol cheie în modul în care amintirile de frică se maturizează în forme stabilizate în cortexul cerebral pentru a fi stocate permanent”.
În viitor, echipa lui Cho va încerca să slăbească în mod selectiv circuitele de memorie prefrontală pentru a testa dacă această manipulare poate suprima amintirile traumatice.