Gabriel Almași a fost recompensat cu Premiul „George Enescu” al Academiei Române...

Gabriel Almași a fost recompensat cu Premiul „George Enescu” al Academiei Române pentru lucrarea dedicată Filarmonicii „Banatul” și orașului Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Gabriel Almași a câștigat premiul „George Enescu” al Academiei Române pentru lucrarea„ Themes/Anthemes“ dedicată Filarmonicii Banatul și orașului Timișoara. După 39 de ani acest premiu a revenit la Timișoara, în 1983 oratoriul „Ecouri” fiind distins cu acceași distincție.

Premiile Academiei Române reprezintă cea mai prestigioasă recunoaștere românească acordată unui creator sau om de știință, din ţară sau din străinătate, pentru meritul de a fi contribuit, prin activitatea şi opera sa, la dezvoltarea culturii şi ştiinţei româneşti. Istoria Premiilor Academiei începe la 1863, încă înainte de înființarea instituției și are ca punct de pornire donația făcută de domnitorul Al.I. Cuza, cu scopul de a recompensa cele mai valoroase lucrări realizate în limba română. În prezent, Academia Română acordă anual 75 de premii, pentru opere și lucrări din toate domeniile științei, tehnicii, artei, spiritualității.

„Anunț cu mare bucurie că lucrarea mea Themes/Anthemes, dedicată Filarmonicii Banatul și orașului Timișoara a primit premiul Academiei Române. A cest lucru mă onorează și mă responsabilizează în același timp, cu atât mai mult cu cât acest premiu poate fi acordat doar o singură dată în viață. Doresc să mulțumesc Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor pentru nominalizare, tuturor celor care m-au susținut și mă susțin, familiei mele (soției, părinților și fetiței mele) care mă acceptă așa cum sunt, mulțumesc tuturor celor care prin ceea ce fac mă inspiră și mă țin mereu motivat, mulțumesc regretatului maestru Remus Georgescu, fără de care drumul meu ar fi fost cu totul altul și nu în ultimul rând mulțumesc lui Johny Bota fără de care, probabil nu aș fi început acest drum.


Mulțumesc Corinei Ciuplea pentru editarea partiturii. Mulțumesc!“, a transmis Gabriel Almași.

Recent, Gabriel Almași a fost recompensat și cu Premiul „Nicolae Boboc” pentru Arte și Sport în cadrul evenimentului Gala Premiilor UVT , care a avut loc la Teatrul Național din Timișoara.

Gabriel Almași s-a născut în 20 iunie 1977 la Curtici, în județul Arad, și este o figură cunoscută în lumea muzicală timișoreană. Absolvent al Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara, specializarea în pedagogia muzicală, Gabriel și-a continuat studiile în București și și-a încheiat doctoratul în muzică cu teza „O teorie a instrumentelor electronice“. Creația sa include lucrări pentru instrumente solo, pentru ansambluri de cameră și orchestre. A compus în diferite genuri muzicale și a colaborat de-a lungul anilor, printre alții, cu Alexandrina Hristov, Bega Blues Band, Implant pentru Refuz, Trompetre și Blazzaj.

Festivitatea de acordare a premiilor pentru cele mai valoroase creații științifice și artistice realizate în anul 2020 (în ultimii doi ani aceste premii nu s-au acordat) va avea loc mâine 7 decembrie în Aula Academiei Române din București.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.