Indonezia pregătește un nou cod penal, care va pedepsi cu închisoare sexul...

Indonezia pregătește un nou cod penal, care va pedepsi cu închisoare sexul în afara căsătoriei

0
DISTRIBUIȚI

Parlamentul indonezian ar urma să adopte un nou cod penal care va pedepsi sexul în afara căsătoriei, cu o pedeapsă de până la un an de închisoare. Coabitarea înainte de căsătorie este, de asemenea, interzisă.

După zeci de ani de pregătire, noul cod penal ar urma să fie adoptat la 15 decembrie, a declarat pentru Reuters ministrul adjunct al justiției din Indonezia, Edward Omar Sharif Hiariej.

„Suntem mândri să avem un cod penal care este în conformitate cu valorile indoneziene”, a declarat el.

Bambang Wuryanto, un deputat implicat în acest proiect, a declarat că noul cod ar putea fi adoptat chiar săptămâna viitoare.

Proiectul are sprijinul unor grupuri islamice într-o țară în care conservatorismul este în creștere, deși opozanții susțin că acesta anulează reformele liberale adoptate după căderea liderului autoritar Suharto în 1998.

Un proiect anterior al codului urma să fie adoptat în 2019, dar a declanșat proteste la nivel național.


Zeci de mii de persoane au manifestat atunci împotriva unei serii de legi, în special a celor considerate a reglementa moralitatea și libertatea de exprimare, despre care au spus că ar restrânge libertățile civile.

Criticii spun că, de atunci, au fost aduse modificări minime la cod, deși guvernul a organizat în ultimele luni consultări publice în întreaga țară.

Printre modificările care au fost făcute se numără o dispoziție care ar putea permite comutarea pedepsei cu moartea în închisoare pe viață după 10 ani de bună purtare.

Incriminarea avortului, cu excepția victimelor violului, și pedeapsa cu închisoarea pentru „magie neagră” rămân în lege.

Potrivit ultimului proiect, datat 24 noiembrie, consultat de Reuters, sexul în afara căsătoriei, care poate fi raportat doar de rudele apropiate, este pasibil de o pedeapsă maximă de un an de închisoare.

Insultarea președintelui, o acuzație care poate fi raportată doar de către președinte, are o pedeapsă maximă de trei ani.

Indonezia, cea mai populată națiune cu majoritate musulmană din lume, are sute de reglementări la nivel local care discriminează femeile, minoritățile religioase și persoanele LGBTQ+.

Modificările aduse codului ar reprezenta un „regres uriaș pentru democrația indoneziană”, a declarat Andreas Harsono de la Human Rights Watch.

Ministrul adjunct al justiției a respins criticile, afirmând că versiunea finală a proiectului va asigura că legile regionale respectă legislația națională, iar noul cod nu va amenința libertățile democratice.

O versiune revizuită a codului penal a fost discutată de când Indonezia și-a declarat independența față de olandezi, în 1945.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.