Jante aliaj vs. jante din oțel – care sunt mai bune? Plus:...

Jante aliaj vs. jante din oțel – care sunt mai bune? Plus: jantele din fibră de carbon

0
DISTRIBUIȚI

Vă prezentăm avantajele și dezavantajele acestor elemente de bază în ceea ce privește performanța și confortul automobilelor.

De la crearea sa, în urmă cu mai bine de un secol, automobilul a suferit un număr mare, dar enorm, de inovații care l-au îmbunătățit și l-au evoluat în toate aspectele, fie că este vorba de viteză, putere, aerodinamică, ușurință, confort, eficiență și siguranță. Unul dintre elementele care a înregistrat, de asemenea, progrese în industria auto este reprezentat de jante, dar și de anvelope auto.

Revenind la sfârșitul secolului al XIX-lea, roțile primului automobil din lume, Benz Patent Motorwagen, au urmat formula bicicletelor din acea vreme și au avut roți realizate din spițe de sârmă, cu anvelope auto din cauciuc.

Anvelope auto – oferte online

Pe măsură ce timpul a trecut, au apărut vehicule precum Ford Model T care au preferat să opteze pentru roți de lemn, la fel ca și trăsurile. Mai târziu, această parte a mașinii a fost dezvoltată din fier pentru o rezistență mai mare și, prin urmare, pentru o călătorie mai confortabilă. Ca o evoluție ulterioară, roțile s-au îndreptat treptat către oțel, deoarece structura acestuia este mai rezistentă și mai ușoară decât cea a fierului.

Evident, în căutarea inovației, companiile au văzut în aliajul de aluminiu proprietățile ideale pentru a-l avea ca materie primă pentru construcția de roți. În comparație cu oțelul, pe lângă faptul că are un aspect mai bun, este mai ușor și mai rezistent la rugină; cu toate acestea, costul său este mai ridicat decât cel al oțelului.

Având în vedere acest lucru, versiunile de top și modelele high-end au jante aliaj, în timp ce versiunile mai accesibile și unele modele entry-level folosesc încă jante din oțel cu ornamente (capace) din plastic pentru a le face să arate puțin mai atractive pentru ochi.

Dar evoluția roților autoturismelor nu se oprește la jantele din aliaj de aluminiu. În lupta pentru a demonstra cea mai mare inovație în materie de supercaruri, care se bazează pe cea mai mare ușurință posibilă și pe cele mai noi tehnologii, industria auto s-a gândit să folosească fibra de carbon ca materie primă pentru jante.


Fără îndoială, acest material, care a revoluționat industria aerospațială, a reprezentat un punct de cotitură în industria auto.

Mai jos, prezentăm avantajele și dezavantajele acestor jante, care, în cele din urmă, au avantaje și dezavantaje în utilizarea lor.

Jante din oțel

– Acestea costă mai puțin decât jantele din aliaj, datorită construcției mai ușoare și a costurilor mai mici ale materialelor.

– Acestea au o greutate mare decât jantele din aliaj.

– Disponibile numai în două culori: negru și argintiu.

– Acestea au un aspect rudimentar și, prin urmare, sunt protejate cu capace de plastic.

– Acestea sunt mai puțin delicate decât cele din aliaj, astfel încât sunt utilizate pe scară largă în aplicații comerciale sau off-road.

Jante aliaj

– Îmbunătățesc aspectul vehiculului dvs. cu o varietate de modele.

– Acestea sunt construite conform unor standarde precise pentru o potrivire exactă și pentru a satisface nevoile de performanță.

– Costă mai mult decât jantele de oțel.

– Cântăresc mai puțin decât jantele din oțel.

– Sunt rezistente la rugină, spre deosebire de jantele din oțel

– Lasă mai mult spațiu în zona frânelor decât jantele din oțel.

– Necesită o întreținere specială în timpul iernii în zonele în care se folosește sare și nisip, deoarece finisajul lor poate fi deteriorat.

– În cazul oricărei deformări, reparația costă mai mult decât a jantelor din oțel.

– Acestea sunt utilizate pe scară largă în versiunile de top ale multor mașini, precum și la mașinile sport, deși în prezent, utilizarea lor s-a răspândit la majoritatea versiunilor de mașini, datorită costurilor mai mici și pentru că fac mașina să arate mult mai bine.

– Acestea sunt mai delicate. O lovitură va genera cu ușurință zgârieturi pe jantă.

Jante aliaj 16 vezi ofertele

Jante din fibră de carbon

– Acestea cântăresc mai puțin, dar în același timp sunt mai rezistente decât cele din aliaj și decât jantele din oțel.

– Aceste jante îmbunătățesc confortul de rulare prin amortizarea vibrațiilor și îmbunătățirea performanțelor, făcând mașina mai previzibilă și mai ușor de controlat la drum.

– Valoarea acestor jante este mult mai mare în comparație cu cele din aliaj sau din oțel.

– Reparația unei astfel de roți este mult mai costisitoare, deoarece, pe lângă utilizarea fibrei de carbon în sine, se folosește o rășină specială și un sistem de acoperire termică care le permite să atingă nivelurile necesare de rigiditate și rezistență.

– Aceste jante sunt disponibile doar pe mașini foarte exotice sau de competiție, unde avantajele fibrei de carbon sunt mai evidente.