Mossad a dezvăluit, după aproape 60 de ani, cum a fost prins...

Mossad a dezvăluit, după aproape 60 de ani, cum a fost prins cel mai celebru spion al său

0
DISTRIBUIȚI

După aproape 60 de ani Mossad a dezvăluit cum a fost prins în Siria, cel mai celebru spion israelian, ale cărui rămășițe nu au fost repatriate nici acum, în ciuda eforturilor făcute.

Șeful Mossad, David Barnea, a anunțat că ultimul mesaj pe care l-a transmis Eli Cohen a fost interceptat, scrie Jerusalem Post. El a prezentat și conținutul acestuia care a fost transmis către agenția de spionaj pe 19 ianuarie 1965. Cohen le raporta superiorilor săi că președintele sirian, de la vremea respectivă Amin al-Hafiz, s-a întâlnit cu înaltul comandant sirian la ora 17.00.

Timp de zeci de ani, a existat o dezbatere despre faptul dacă Eli Cohen, care a oferit Mossad-ului informații semnificative despre oficialii și armamentul Siriei din anii 1960-1965, a fost prins pentru că superiorii săi l-au presat pentru a da informații sau el însuși și-a asumat prea multe riscuri.

Șeful Mossad a precizat că dezvăluirea ultimului mesaj arată clar că nimeni nu este „de vină” și, uneori, și cei mai buni spioni pot fi prinși de serviciile de contraspionaj. „El nu a fost capturat pentru că a făcut prea multe transmisii, pentru că nu a acționat conform protocolului sau pentru că sediul l-a presat să transmită prea des”, a spus.

Cine a fost Eli Cohen

Eli Cohen este o legendă a spionajului israelian. Născut în Alxandria, Egipt în 1924, unde 25 de ani mai târziu a fost implicat în operațiunea scoaterii evreilor din această țară.

În 1956 el s-a mutat în Israel și, fiind vorbitor fluent în arabă, franceză și ebraică, a fost angajat ca traducător pentru serviciile militare de informații.

Patru ani mai târziu, când au izbucnit tensiunile de la granița cu Siria, Mossad avea nevoie de un om la Damasc.


Eli Cohen a fost pregătit aproape un an pentru această misiune.

În 1961 el ajunge în Argentina unde sub identitatea de Kamel Amin Taabeth, un tânăr om de afaceri sirian născut în Liban, intră în contact cu cei mai bogați și influenți oameni din comunitatea siriană. În 1962 ajunge la Damasc unde devine unul dintre cei oameni de interes, fiind recomandat de sirienii cu influență din America de Sud. El avea o afacere de import-export și și-a cultivat relațiile organizând petreceri fastuoase la reședința lui la care participau cele mai importante personalități politice și militare cărora le punea la dispoziție prostituate și pe care îi împrumuta chiar cu bani. Relațiile astfel construite l-au făcut să aibă acces la informații militare esențiale pentru Israelcare erau transmise printr-un emițător radio minuscul.

În ciuda relației cu înalții oficiali sirieni, unii dintre ei au devenit suspicioși suspicioși în ceea ce-l privește după o lovitură internă din 1963. Siria a primit aparatură pentru detectarea transmisiilor de spionaj din URSS.

Eli Cohen a fost prins în ianuarie 1965 și a fost executat prin spânzurare în piața publică pe 18 mai 1965.

Rămășițele sale nu au fost repatriate nici până în prezent și nu se știe unde a fost îngropat.

În vara anului 2018, serviciile secrete israeliene au confirmat că statul evreu a recuperat, în timpul unei operațiuni speciale într-o „țară inamică”, ceasul purtat de Eli Cohen și care făcea parte din „falsa sa identitate arabă”.

„Eli Cohen a fost printre cei mai buni spioni ai noștri. El continuă să ne influențeze prin spiritul său de luptă, curaj, valori și dăruire”, fiind o „sursă de inspirație” pentru agenții Mossad, a spus David Barnea, seful agenției de spionaj israeliene. El a promis că va continua să caute rămășițele lui Cohen.

Viața lui Eli Cohen a fost subiectul unei miniserii produse de Netflix.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.