Noiembrie atipic pentru chirii, cu creșteri în mai multe orașe mari din...

Noiembrie atipic pentru chirii, cu creșteri în mai multe orașe mari din țară. Care este situația în Timișoara sau Arad

1
DISTRIBUIȚI

Realizat de Storia.ro, platforma de imobiliare cu cele mai multe anunțuri din piață, raportul lunar „Piața chiriilor azi” arată, în ediția din noiembrie, evoluția prețurilor comparativ cu luna anterioară, dar și cu aceeași lună a anului trecut. Raportul ia în considerare Top 10 orașe din România, cele mai active pe piața chiriilor, din perspectiva numărului de anunțuri publicate: București, Cluj-Napoca, Brașov, Constanța, Timișoara, Iași, Craiova, Sibiu, Oradea, Arad.

Conform raportului Storia.ro, statistica arată atipic pentru această perioadă a anului. Deși, pentru luna noiembrie, caracteristică este o stabilizare a prețurilor sau chiar înregistrarea unor ușoare scăderi, anul acesta, prețurile chiriilor au continuat să crească, în ciuda faptului că luna noiembrie se află în afara sezonalității pentru chirii, vârful tipic fiind în lunile august-septembrie.

Cele mai mari creșteri de la lună la lună (noiembrie 2022 vs. octombrie 2022) sunt înregistrate în Constanța, unde garsonierele sunt cu 11% mai scumpe, iar apartamentele de 3 camere, cu 10%. Garsonierele din Oradea au un preț cu 13% mai mare, iar la Iași cu 8%. În București, creșterea apare la apartamentele de 3 camere, cu 9%.

La capătul opus, se înregistrează scăderi de doar până la 4% la garsonierele din Timișoara și la apartamentele de 3 camere din Cluj-Napoca.

La Oradea, creșterile medii ale chiriilor, în general, sunt de 5% față de noiembrie 2021 și de 3% față de luna trecută a acestui an. Pentru garsoniere, prețul de închiriere a crescut cu 13% față de luna anterioară și cu 6% față de anul trecut. Pentru apartamentele cu 2 camere, chiriile au stagnat față de luna octombrie a acestui an, dar au crescut cu 12% față de anul trecut, ajungând de la 260 de euro la 300. O scădere de 3% s-a înregistrat pentru apartamentele de 3 camere, atât față de luna anterioară, cât și față de aceeași lună a anului trecut.

Constănțenii plătesc cu 100 de euro mai mult pe chirii, față de noiembrie 2021, la apartamentele cu 2 și 3 camere, prețul ajungând la 400 de euro, respectiv 500 E/lună. În fapt, Constanța înregistrează cele mai mari creșteri ale chiriilor de la an la an, din toate cele 10 orașe analizate, la toate tipurile de apartamente: pentru garsoniere, chiriile au crescut cu 39%, pentru apartamentele cu 2 camere, cu 33%, iar pentru cele cu 3 camere, cu 25%, creșterea în medie fiind de 32%. Față de luna trecută, prețul de închiriere a stagnat doar la apartamentele cu 2 camere, în timp ce pentru garsoniere a crescut cu 11%, iar pentru apartamentele cu 3 camere, cu 10%, creșterea medie fiind de 7%, de la lună la lună.

În București, chiria medie pentru un apartament de 3 camere a ajuns la 599 de euro, în creștere cu 9% față de luna anterioară, iar pentru un apartament cu 2 camere a stagnat la 450 de euro și pentru o garsonieră la 300 de euro.


Creșterile față de aceeași lună a anului trecut sunt de 11% pentru 3 camere și pentru garsoniere și de 15% pentru apartamentele de 2 camere.

În Iași, chiriile apartamentelor de 2 și 3 camere stagnează față de luna trecută. Astfel, chiria pentru 3 camere în Iași a ajuns la o medie de 500 de euro, în timp ce pentru 2 camere, a ajuns la 400 de euro. În cazul garsonierelor, creșterea este de +8% față de luna trecută și de +27% față de anul trecut, atingând valoarea medie de 280 E. În medie, creșterile chiriilor sunt de +23% față de anul trecut și de +3% față de luna anterioară.

În medie, chiriile din Arad sunt mai scumpe cu 11% față de anul trecut și cu 2% față de luna anterioară. Apartamentele cu 3 camere din Arad stagnează, ca preț de închiriere, și față de anul trecut, și față de luna trecută, fixându-se la 350 E/lună. În schimb, chiriile apartamentelor cu 2 camere au crescut până la pragul de 300 de euro, cu 20% mai mult față de anul trecut, fiind la același nivel de luna trecută. Pentru garsoniere, creșterea față de luna trecută este de 6%, în timp ce față de anul trecut este de 13%.

În Craiova, chiriile apartamentelor de 2 și 3 camere se mențin la același nivel față de luna trecută, doar garsonierele fiind în creștere cu +6%. Comparativ cu anul trecut, chiriile sunt mai scumpe cu 22% la garsoniere, cu 9% pentru 2 camere și cu 14% pentru 3 camere. În medie, creșterea chiriilor este de 15% de la an la an și de 2% de la lună la lună.

O scădere de 4% a chiriilor pentru garsoniere se înregistrează în Timișoara, comparativ cu luna precedentă. Comparativ cu anul anterior, garsonierele au chirii cu 15% mai mari. Apartamentele cu 2 camere au înregistrat creșteri de 13% comparativ cu anul trecut și de 6% față de luna trecută, în timp ce chiriile pentru 3 camere au crescut cu 14% față de anul trecut și au stagnat comparativ cu luna trecută. În medie, chiriile în Timișoara au stagnat față de octombrie 2022, dar au crescut cu 14% față de noiembrie 2021.

Comparativ cu luna trecută, în Sibiu garsonierele se închiriază mai scump cu +9%, în timp ce apartamentele cu 2 camere stagnează, iar cele cu 3 camere sunt în scădere cu -2%. Astfel, prețul mediu de închiriere a crescut cu 18% față de noiembrie 2021 și cu 2% față de octombrie 2022.

În Cluj-Napoca, un apartament de 3 camere se închiriază cu 650 de euro, cu 4% mai puțin față de luna trecută. Apartamentele cu 2 camere au o chirie medie de 500 E, cu 20% față de anul trecut și stagnând față de luna anterioară. Garsonierele, cu un preț de închiriere mediu de 326 de euro, au chirii mai scumpe cu 16% față de anul trecut și cu 2% comparativ cu luna anterioară. În medie, chiriile au crescut cu 21% de la an la an și au scăzut cu 1% de la lună la lună.

La Brașov, luna noiembrie a adus o creștere de 4% la chiriile pentru garsoniere, față de luna trecută, și de 12% față de anul anterior. Chiriile apartamentelor pentru 2 și 3 camere au stagnat față de luna trecută, dar au crescut cu 15%, respectiv 22% față de aceeași perioadă a anului trecut, atingând 420 de euro, respectiv 550 de euro. În medie, chiriile au crescut, în Brașov, cu 16% față de anul trecut și cu 1% față de luna trecută.

1 COMENTARIU

  1. agentii imobiliari sunt cei mai milogi oameni de pe planeta. adica sa iei comision pe… ce? abia astept ziua aia in care sunteti complet eradicati de tehnologie, capuse limbricoide ce sunteti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.