Numeroase târguri de Crăciun, evenimente nelipsite în ultimii ani, deschise în vestul...

Numeroase târguri de Crăciun, evenimente nelipsite în ultimii ani, deschise în vestul țării FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Cel mai vechi târg de Crăciun din Europa a fost consemnat la Strasbourg, în 1570, și a fost dedicat sărbătorii Nașterii lui Iisus, dar a rămas vestit până astăzi atât pentru semnificația sa spirituală cât și pentru specialitățile deosebite cu care își întâmpină vizitatorii. Și alte localități erau decorate pe măsură, de secole, creând o atmosferă de basm, nu numai în Franța, ci și în orașe din Germania, iar un vechi târg medieval din Viena, organizat în luna decembrie, a fost legat din secolul trecut de sărbătoarea Crăciunului și a început să fie amenajat în mai multe locuri din oraș.

Astfel de târguri au devenit tot mai numeroase și în Europa Centrală. Chiar dacă ele au dobândit o tentă mai degrabă comercială, atmosfera sărbătorii cu adânci semnificații creștine se simte peste tot, și fiecare oraș caută să-și promoveze produsele tradiționale – culinare sau artizanale – și obiceiurile specifice locului. Și în acest an, printre cele mai frumoase târguri de Crăciun sunt socotite cele din Viena, Basel, Strasbourg, Bruxelles, Praga, Santa Llúcia din Barcelona, Florența, Zagreb, Copenhaga, Talin, Helsinki, Budapesta sau Londra.

Primele târguri autohtone de Crăciun

Moda acestor târguri s-a răspândit de un deceniu și jumătate și în România, primul fiind organizat la Sibiu, în anul în care orașul a fost Capitală Culturală Europeană. Târgurile de Crăciun au ajuns să fie printre cele mai așteptate și îndrăgite momente ale anului, pentru atmosfera magică, scenele legate de marea sărbătoare, forfota și veselia care domnește, aducând lumină peste lungile și friguroasele nopți de iarnă, chiar dacă puține pot concura cu cele din orașele occidentale sau cele ale Europei Centrale, care au deja o mai lungă tradiție.

Orașele și nu numai, se străduiesc să diversifice de la an la an aspectul și programul târgurilor de Crăciun, pentru ca, dincolo de caracterul mercantil al acestora, să aducă puțină bucurie locuitorilor și vizitatorilor. Cei care vor rămâne în țară în zilele libere de sărbători, pot vizita târgurile autohtone, cu colinde și produse locale, mai ales cele culinare de sezon fiind la mare căutare.

Târguri de Crăciun în vestul țării

Și în orașele din vestul țării, mai multe târguri de Crăciun s-au deschis deja și caută să ofere vizitatorilor cât mai multă distracție, după posibilități. La Timișoara s-a deschis un târg de Crăciun în centrul orașului, în Piața Operei, care e luminată festiv de 650.000 de beculețe, iar cei care îl vizitează pot găsi aici nu mai puțin de 50 de căsuțe cu diverse produse de sezon. Acesta va fi deschis până în 2 ianuarie și în fiecare sfârșit de săptămână vor avea loc spectacole, inclusiv în noaptea de Revelion. În parcarea de la Iulius Mall s-a deschis un alt târg, cu căsuțe rustice pline cu bunătăți de sezon și un parc de distracții pentru copii, personaje din poveștile de iarnă, întâlnire cu Moș Crăciun, care va fi deschis până în 8 ianuarie, de luni până vineri între orele 16:00 și 20:00 și sâmbătă și duminică între orele 12:00 și 22:00.

Un alt parc al Crăciunului se va deschide în 6 decembrie, de sărbătoarea Sfântului Nicolae, la Muzeul Satului Bănățean, unde va fi amenajată o alee a artizanilor și un patinoar. Acesta va fi deschis până în 27 decembrie și va putea fi vizitat între orele 17:00 și 22:00. Pentru prima dată în acest an, un târg de Crăciun a fost deschis și în comuna Giroc, unde va fi așteptat și sărbătorit Moș Nicolae, vor avea loc programe speciale de Crăciun și noul an. În tot acest interval, vor fi organizate programe pentru copii, concerte pentru toate gusturile și colinde.

Castel Săvârșin

Crăciun regal la Săvârșin

Pe 1 decembrie s-a deschis și târgul de Crăciun de la Arad, care poate fi vizitat zilnic, între orele 12:00 și 23:00, până pe 8 ianuarie, după care, cu sărbătoarea Sfântului Ion, sărbătorile de iarnă se vor fi încheiat. Și aici a fost împodobit un brad de Crăciun cu zeci de globuri și luminițe multicolore pe esplanada din fața primăriei, și tot acolo se află o parte din cele 50 de căsuțe care oferă vizitatorilor diferite produse de sezon, culinare sau artizanale, jucării și  cadouri, altele fiind montate în parcul Eminescu.

Și Aradul este împodobit de sărbătoare, este reconstituită Nașterea Pruncului Iisus în ieslea de la Betleem iar parcul este decorat cu numeroase ornamente luminoase în formă de brazi, moși cu sanie, îngeri sau  arcade care vor marca apropierea anului care vine. În seara zilei de 5 decembrie, în jurul orei 19,00, când vor fi aprinse și luminițele bradului de Crăciun, va fi pus în circulație și tramvaiul lui Moș Crăciun, care va circula până în 31 decembrie, programul acestuia fiind afișat în toate stațiile de pe traseu și pe site-ul companiei publice de transport Arad. Cei mici îl vor putea întâmpina pe Moș Nicolae, care va aprinde luminițele în bradul din centrul orașului și va oferi copiilor cadouri, dar va fi deschisă și o căsuță a lui Moș Crăciun, unde acesta va veni la fiecare sfârșit de săptămână ca să primească scrisorile copiilor, să asculte poeziile recitate de aceștia și să facă împreună fotografii. În serile de vineri, sâmbătă și duminică, în parcul Eminescu vor putea fi ascultate concerte de colinde și alte cântece de iarnă iar în seara de revelion, Loredana va susține un concert în aer liber.

Ca în fiecare an, o atmosferă specială va fi la Săvârșin, unde custodele Coroanei, Margareta, și principele consort vor fi prezenți de Crăciun și de Anul Nou la castelul regal. În Satul Regal vor fi organizate mai multe evenimente publice la care sunt așteptați locuitori din toate colțurile țării și din Republica Moldova, va fi deschis magazinul de suveniruri iar familia regală va oferi daruri celor nevoiași, vârstnicilor și copiilor. Va continua și tradiția primirii dubașilor iar colindele vor răsuna pe străzile localității.

Târguri cu spectacole, patinoare, bucate de sezon și cadouri de la Moș Crăciun în orașe cărășene și hunedorene

Nici orașul Reșița nu va fi privat de un târg de Crăciun, care se va deschide în centrul civic cu aprinderea iluminatului festiv pe 8 decembrie, pentru localnici și turiștii care vin la munte. Deschis până la Anul Nou, acesta va marca sărbătorile într-un decor feeric din care nu lipsește bradul de Crăciun, moșul cu sacul plin de cadouri, deliciile culinare dar și un patinoar. Printre evenimentele programate zilnic până în 11 decembrie se numără spectacole de teatru pentru copii, dansuri, concerte, spectacole folclorice  și colinde susținute de grupuri de elevi. Programul va continua între 16 și 18 decembrie, când Moș Crăciun se va întâlni cu copiii cuminți, vor fi ascultate colinde și sunt programate alte spectacole, iar în 23 decembrie și în ziua de Crăciun vor avea loc alte programe de colinde. În ultima zi a târgului, 31 decembrie, The Bandits și formația Vița de Vie vor susține un concert extraordinar iar un foc de artificii va marca trecerea în noul an.

Pe 1 decembrie s-a deschis un târg și la Deva, cu bradul și căsuța lui Moș Crăciun, unde producători din mai multe zone ale țării sunt prezenți zilnic, între orele 10:00 și 21:00, cu bunătăți savurate de români mai ales în perioada sărbătorilor care marchează întreaga lună și începutul noului an. Și aici orașul va răsuna de colinde, vor veni invitați speciali și ansambluri renumite, dubași și grupuri de colindători din mai multe localități ardelenești, care vor urca pe scenă de vineri până duminică în primele trei săptămâni ale lunii, în cele trei zile premergătoare Ajunului Crăciunului și în 29 decembrie, când programul se va încheia cu un concert susținut de Paula Seling.

Centrul Hunedoarei e animat, din prima zi a lunii, de căsuțe unde se pot găsi atât de originalele produse artizanale ale zonei cât și bucate tradiționale, a fost împodobit un brad de Crăciun, a fost amenajat un patinoar ecologic de 200 de metri pătrați și un carusel, circulă „trenul piticilor” împodobit cu decorațiuni de Crăciun, iar vizitatorii vor putea asculta un bogat program de colinde.


Iluminatul festiv va fi aprins și la Petroșani, în ajun de Moș Nicolae, în parcul orașului.

Pentru cei care doresc să petreacă zilele libere în natură, unde au parte de aer curat și liniște, Arieșeni, Poiana Mărului, Muntele Mic sau Băile Herculane se numără printre destinațiile preferate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.