O nouă ediție a unui festival de tradiție, „Călușerul transilvănean”, are loc...

O nouă ediție a unui festival de tradiție, „Călușerul transilvănean”, are loc în acest weekend

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1043155020">

Cea de-a LIII-a ediție a festivalului „Călușerul transilvănean” va avea loc duminică, 11 decembrie, în orașul Orăștie, și va începe la ora 11:45 cu o paradă a portului călușarilor din Orăștie și zonele învecinate, unde obiceiul este păstrat cu sfințenie. La această ediție a festivalului, participă cete de călușeri din localitățile Almașu Mare, Beriu, Boșorod, Bretea Română, Călan, Geoagiu, Orăștie, Orăștioara de Sus, Mărtinești și Romos.

Străvechiul dans bărbătesc, înscris în patrimoniul imaterial UNESCO, se mai regăsește în câteva regiuni ale țării, printre care și în localitățile  din preajma cetăților dacice, unde obiceiul este păstrat cu sfințenie. Potrivit tradiției, care se pierde în negura vremurilor, în preajma Crăciunului, călușarii din această parte a țării colindă, vestind din casă în casă Nașterea Domnului, deși dansul e considerat mult mai vechi, cu origini în era precreștină.

Cetele de călușeri, din care fac parte atât copii cât și adulți, îi vor încânta apoi pe cei prezenți cu un program în care fiecare formație va juca acest spectaculos dans ritualic transmis din generația în generație,care a supraviețuit peste secole, cu însemne pline de simboluri cu semnificații magice, călușarilor fiindu-le atribuite puteri supranaturale.

Surse foto: mesagerulhunedorean.ro, gohunedoara.ro, wikimedia.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.