Parlamentarii USR de Timiș cer demisii după ce România nu a fost...

Parlamentarii USR de Timiș cer demisii după ce România nu a fost acceptată în spațiul Schengen

4
DISTRIBUIȚI

Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) al țărilor UE a votat negativ pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen, după opoziția Austriei.

Raoul Trifan, senator USR de Timiș, consideră că ministrul de Interne trebuie să-și dea demisia, iar președintele Klaus Iohannis trebuie să dea explicații românilor.

„România merită să fie în Spațiul Schengen. Prin votul de astăzi, Austria a dovedit că nu este capabilă să vadă dincolo de propriul nas. Să sacrifici coeziunea europeană într-un context de război doar pentru că urmează să treci printr-o rundă de alegeri locale va rămâne în istorie ca un exemplu de miopie politică și egoism provincial. Românii merită să fie parte din Schengen. Ne-am întors pe lista de așteptare cu toate că am demonstrat că suntem pregătiți pentru acest pas important. Iar pentru acest eșec, responsabilii naționali trebuie să-și asume partea lor de vină. Ministrul de Interne Bode trebuie să demisioneze, iar Președintele Iohannis trebuie să vină în fața românilor ca să explice cum s-a ajuns în această situație și care este planul pentru repararea ei”, a scris Trifan pe pagina sa de Facebook.

Colegul său de partid, deputatul Nicu Fălcoi, consideră nedreaptă decizia JAI.

„Austria și-a asumat să creeze o criză și să se folosească de problema imigranților, din rațiuni care țin de politica internă și de nevoia partidului pe care îl reprezintă de-a se menține la putere. Decizia în sine a fost una de ordin politic și nu a avut legătură cu motivele invocate oficial, cu atât mai mult cu cât cifrele la care a făcut referire cancelarul Karl Nehammer nu au fost în concordanță cu datele oficiale prezentate de Frontex.


De neînțeles mi s-a părut și poziția reprezentanților PPE (din care și PNL face parte) și prezența ieri seară a șefului PPE alături de cancelarul Austriei, atunci când acesta a anunțat, fără argumente de fond, poziția oficială a țării sale.
Am pierdut azi votul politic din multiple cauze. N-o să le trec pe toate în revistă acum, dar asta nu înseamnă că trebuie să le uităm sau să le relativizăm, prin mutarea atenției exclusiv pe Austria, Olanda sau Suedia”, a transmis deputatul USR pe pagina sa de Facebook.

Acesta consideră că politicienii români trebuie să-și asume partea lor de vină.

„O abordare echilibrată și principială cred că ar trebui să aibă în vedere și ce am făcut și ce vom face noi ca țară de-acum încolo. Ceea ce s-a întâmplat azi este și o consecință directă a prestației slabe, lipsei de credibilitate și lipsei de forță de negociere a actorilor politici de la noi. După cei 8 ani de președinție a lui Klaus Iohannis, situația de azi îi pune oglinda în față unui președinte leneș, arogant și orgolios, care s-a preocupat mai întâi să-și satisfacă propriile nevoi și interese decât să lupte pentru interesele țării și ale românilor. Și, nu în ultimul rând, este consecința incapacității celor a căror aducere la putere președintele Iohannis a girat-o. Nu-mi fac iluzii cu privire la capacitatea de asumare, însă după rezultatul votului de azi din Consiliul JAI s-ar impune urgent, ca gest de minimă onoare și responsabilitate, demisia ministrului de Interne Lucian Bode. Altfel, dacă vom continua așa, am mari îngrijorări că putem să ne bazăm pe acest guvern să recupereze în 2023 ce nu s-a făcut în ultimii 10 ani. Rezultatul dezamăgitor de azi ar trebui să fie un moment de cumpănă și de trezire pentru politica noastră externă și pentru modul nostru de a gestiona afacerile bilaterale și mai ales cele europene. O spun clar și răspicat: PSD și PNL au ratat orice reformă în domeniul politicii europene. Nu este de ajuns să consolidezi tehnic securizarea granițelor și să fii pregătit pentru a funcționa integrat în spațiul Schengen. Noi nu am avut grijă să dezvoltăm un portofoliu național de teme bilaterale care să ne dea siguranța că vom avea succes cu candidatura noastră pentru spațiul Schengen. Mai mult decât atât, noi nu am avut ce să negociem cu Austria nici acum, dar nici acum 5 ani sau acum 10 ani. La fel cu Olanda sau Suedia. Am ajuns să așteptăm conjuncturi externe favorabile și un efort de susținere din partea unor țări partenere. Întrebarea care rămâne este: ce vom face de acum încolo? În mod normal, repet, dinspre guvern ar trebui să vedem imediat demisii și un efort conjugat pentru o strategie de țară. După ceea ce am văzut, însă, nu prea mă aștept, din păcate, la o astfel de abordare”, a concluzionat Nicu Fălcoi.

4 COMENTARII

  1. Marius Popescu, meseria de ziarist nu înseamnă să copiezi tot ce postează Usr-iștii. Asta înseamnă propagandă de partid. A ajuns Pressalert organul de presă al USR? Dragoș Boța e de acord să nu publice comentariile critice la adresa trompetei Usr Popescu, cum ați făcut până acum?

  2. Popescule, ai lăudat pe Fritz și consilierul arhitect austriac Graf, care n-a făcut nimic în Timișoara, dar a distrus fântâna cu pești și a plecat cu milioanele. Nu ți-e rușine?
    Iar acum ești trompeta traseistului mincinos Fălcoi, fost la M10 securiștii lui Macovei, pensionar militar cu pensie specială și se dă nou în politică și a nulității Raoul, impostorul care și-a falsificat până și CV-ul.
    Aceste nulități incompetente au mâncat banii românilor fără să facă nimic pentru țară și tu acum îi citezi, făcându-le astfel reclamă, fără să ai nici o părere de jurnalist.

  3. E dreptul nostru să fim în Schengen, dar cum să fim luați în seamă de Europa dacă noi avem astfel de politicieni ZERO! Ce politică e asta, să nu faci nimic, să stai ascuns și să scrii pe Facebook sau să-ți scrie sistemul securistic care te-a pus în funcție? Iar pentru asta, adică nimic, să fii plătit cu zeci de mii. E și vina noastră că ne-am lăsat manipulați și i-am votat. Acum nu putem decât să-i tragem la răspundere și să fim atenți pe cine votăm în viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.