Parlamentul a aprobat bugetul de stat pe anul 2023. Ciucă: „Realist, echilibrat,...

Parlamentul a aprobat bugetul de stat pe anul 2023. Ciucă: „Realist, echilibrat, vizează susținerea economiei și protejarea populației”

0
DISTRIBUIȚI

Plenul reunit al Senatului și Camerei Deputaților a aprobat, miercuri, bugetul de stat pentru anul 2023, cu voturi 251 „pentru”, 115 „împotrivă” și trei abțineri.

Deputații și senatorii au admis în plen câteva dintre amendamentele depuse de parlamentarii AUR.

Totodată, parlamentarii au respins un amendament al USR la bugetul ambelor camere ale Legislativului care prevedea eliminarea indemnizațiilor pentru limită de vârstă pentru deputați și senatori.

Proiectul de buget pentru 2023 propus de Ministerul Finanțelor a fost configurat pe un cadru economic cu o creștere economică de 2,8% și cu un deficit bugetar de 4,4% din PIB.

Veniturile bugetare în termeni nominali sunt estimate la 539,6 miliarde lei (34,77din PIB), de la 473 de miliarde de lei în acest an, iar cheltuielile bugetare estimate pentru anul 2023 sunt de 607,9 miliarde lei, de la 553 de miliarde lei în 2022.

Cheltuielile destinate investițiilor sunt de112,1 miliarde lei, reprezentând aproximativ 7,22 % în PIB.

Proiectul estimează că inflația medie anuală va fi 9,6%.

Premierul Niocolae Ciucă a afirmat, miercuri, după aprobarea bugetului pe 2023, că este „un buget realist, echilibrat, care vizează susținerea economiei și protejarea populației”.

„Este pentru prima dată când în România avem aprobat bugetul înainte de jumătatea lunii decembrie.


Este un buget realist, echilibrat, care vizează susținerea economiei și protejarea populației. Vom continua să ne focalizăm atenția pe tot ce poate să însemne susținerea mediului de afaceri, investiții, protejarea cetățenilor, protejarea cetățenilor vulnerabili. Vă doresc succes în continuare și sărbători fericite tuturor”, a spus Nicolae Ciucă.

Premierul a participat la ședința în care s-a aprobat proiectul de buget de stat pentru anul 2023.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.