Poli Timişoara, optimistă în privinţa planurilor de iarnă şi a anulării interdicţiei...

Poli Timişoara, optimistă în privinţa planurilor de iarnă şi a anulării interdicţiei la transferuri. Un străin din Liga 3, printre ţinte

0
DISTRIBUIȚI
Foto: Viitorul Dăeşti / Facebook

Deşi stă prost în clasament şi inclusiv la capitolul buget, Politehnica Timişoara nu cedează în lupta pentru salvarea de la retrogradare. Clubul are şi o interdicţie la transferuri, care i se trage de la secţia feminină, însă există optimism că alb-violeţii vor primi dreptate la recurs. Mai mult, sunt deja şi unele ţinte pentru întărirea lotului. Conform surselor noastre, printre cei vizaţi se numără şi finlandezul Onni Tiihonen, mijlocaş care în prima parte a sezonului a evoluat la Viitorul Dăeşti, în Liga 3.

Tiihonen (22 ani) s-a despărţit de olteni pe 23 noiembrie şi e liber de contract, astfel că interdicţia asupra clubului timişorean, de a efectua mutări în următoarea fereastră (17 ianuarie – 13 februarie), dacă rămâne în picioare după recurs, nu încurcă înregimentarea lui. Mijlocaşul central a marcat un gol în zece apariţii (integralist) la Dăeşti, a 5-a clasată în Seria 6 a Ligii 3. Înainte de a sosi în septembrie în România a evoluat în liga secundă şi terţă din Finlanda, la IF Gnistan, NJS şi PKKU, respectiv în Feroe, la AB Argir.

Deocamdată interesul de la Timişoara pentru el a fost semnalat din tabăra jucătorului. Ieri, o perioadă de timp site-ul transfermarkt.de l-a trecut ca şi înregimentat de Politehnica începând din luna ianuarie. Onni Jalmari Tiihonen e cotat de site-ul de specialitate la 50.000 de euro şi a avut evoluţii solide, dar nu a mai dorit să stea în Vâlcea după plecarea antrenorului timişorean Călin Cojocaru.

Aducerea unui nou străin după despărţirea de Tsvetkov, Mudrazija şi Kucich, făcute cu eforturi financiare, ar părea o decizie ciudată la prima vedere, mai ales că un alt nordic, precum Tiihonen, adică suedezul Oliver Bryneus, nu a dat randamentul aşteptat şi a plecat în toamnă, dar totodată noua conducere a realizat rapid că unele soluţii externe sunt mai la îndemână, inclusiv economic, cum sunt cazurile lui Fatjon Celani şi al grecului Karatasios, aduşi târziu în toamnă.

Probleme cu lichidităţile, greu cu un stagiu afară

Invitat ieri seară la emisiunea „În prelungiri”, de la TVR Timişoara, antrenorul Octavian Benga a vorbit despre o parte din planurile din iarnă în condiţiile dificile de acum. „Oamenii care sunt acum la conducere, caută mijloacele de a plăti, se fac eforturi mari pentru a rezilia şi am reziliat cu jucători, unii jucători, repet, au venit pe nişte salarii nu mari, foarte mari, şi nu au arătat nimic… Vom găsi alţi jucători sau vom promova jucători tineri… Nu în masă, la ultimul joc chiar am mai promovat un jucător de-al nostru, l-am debutat pe Marincu, e clar că vom completa cu tineri, nu neapărat din academie, din ţară sau zona noastră.


Trebuie să găseşti talentul şi din alte locuri”, a spus Tavi Benga.

De la Poli ar mai trebui să plece câţiva jucători „traşi” pe linie moartă. Clubul se confruntă însă şi cu problema banilor la acest moment, după permutările din prima parte a sezonului. Din informaţiile noastre există restanţe către jucători, dar situaţia nu e încă foarte gravă, neexistând posibilitatea de a pierde astfel nume dorite şi în campania de salvare. În schimb, clubului îi e greu să satisfacă pretenţiile celor care nu vor să plece de bună voie, cum e probabil cazul croatului Karlo Plantak.

„Ne-am înţeles cu ei… urmează să găsim finanţele şi să ne despărţim de o parte din ei care nu ne-au ajutat şi nu ne vor ajuta (…) Echipa va fi schimbată, au plecat şi vor mai pleca o serie de jucători. Acum, rămâne să vedem cu ce completăm şi cu cine… E foarte greu de găsit iarna jucători. Majoritatea sunt semnaţi. Doi la mână, nu avem un buget foarte mare, deci va scădea drastic şi bugetul la Poli Timişoara. Şi trei la mână echipele de care am menţionat, cu care luptăm, oferă nişte sume exorbitante, deci e de necrezut. Încercăm să găsim jucători ieftini şi buni…”, a precizat Benga pentru aceeaşi sursă, fără a nominaliza însă pe cineva anume.

Legat de problema interdicţiei, care nu pare însă extrem de gravă în condiţiile în care oricum clubul nu-şi permite să dea bani altor cluburi pentru a transfera, există şanse bune ca ea să fie anulată. Probabil argumentul principal la recurs e că junioarele de la Kids Tâmpa au fost folosite de echipa juvenilă feminină timişoreană când aceasta nu se afla în actuala structură SSU Politehnica. Benga a dat de înţeles că clubul va merge la TAS dacă nu va primi câştig de cauză pe plan intern: „În momentul de faţă Poli Timişoara are transferurile blocate. Trebuie să se ocupe cei de la fete, din ce am înţeles au un avocat şi aşteaptă motivarea şi o să facă recurs… Dacă nici după recurs, este TAS-ul… Există o suspendare la următoarea perioadă de transferuri care începe în ianuarie (n.r. 17.01), până atunci poţi să legitimezi jucători liberi, dau un exemplu, dar dacă poţi să faci recurs, poţi să câştigi la recurs şi am înţeles că există şanse mari să se câştige la recurs…”.

În ceea ce priveşte pregătirea din pauza competiţională, deşi în vară se preconiza un cantonament în Turcia la început de 2023, bugetul reactualizat ar schimba planurile. „Mi-aş dori să merg într-un cantonament, dar este costisitor. În Antalya am mai mers şi sunt condiţii excelente, pentru că ai terenuri şi adversari foarte buni. Dar costă mult şi probabil nu o să mergem, avem alte probleme de rezolvat, financiare…”, a concluzionat Benga în emisiunea „În prelungiri”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.