Polițiștii locali, puteri sporite în ceea ce privește sancționarea șoferilor

Polițiștii locali, puteri sporite în ceea ce privește sancționarea șoferilor

1
DISTRIBUIȚI

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea care prevede că proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul are obligaţia de a prezenta şi poliţistului local, la solicitarea acestuia, datele de identificare a persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile public, care are ca obiect de reglementare stabilirea şi în sarcina poliţiei locale, a atribuţiei de a putea solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice, iar în cazul nerespectării transmiterii informaţiilor solicitate să poată constata contravenţiile şi să aplice sancţiunile corespunzătoare.

Astfel, „la solicitarea poliţiei rutiere sau a poliţiei locale, proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-1 conduce pe drumurile publice.


Poliţia locală poate solicita aceste date de identificare numai în legătură cu exercitarea competenţelor în domeniul circulaţiei pe drumurile publice”, se menționează în lege.

Conform expunerii de motive, aplicarea acestei modificări la legislaţia în domeniu va conduce la reducerea numărului de încălcări ale normelor legale privind oprirea, staţionarea sau parcarea autovehiculelor.

„În considerarea faptului că poliţiştii locali vor avea competenţa de a solicita datele de identificare ale conducătorilor autovehiculelor oprite/staţionate/parcate neregulamentar se va reduce numărul de încălcări ale normelor legale privind oprirea/staţionarea/parcarea, având în vedere şi faptul că sancţiunile pentru necomunicarea datelor de identificare ale conducătorilor autovehiculelor sunt mai mari decât cele pentru oprirea/staţionarea/parcarea”, se arată în expunerea de motive.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.