Prețul gigacaloriei va fi mărit la Timișoara, dar clienții Colterm nu vor...

Prețul gigacaloriei va fi mărit la Timișoara, dar clienții Colterm nu vor simți diferența

0
DISTRIBUIȚI

Consilierii locali au votat astăzi creșterea prețului gigacaloriei pentru abonații Colterm cu 18%. Clienții nu vor fi însă, afectați de această modificare, pentru că Primăria Timișoara mărește și subvenția, în urma unui amendament adus proiectului de hotărâre la propunerea lui Radu Țoancă.

Astfel, noul preț de producție a termoficării a fost ajustat cu nivelul inflației de la 715,35 de lei, la 847,61 lei/MWh (fără TVA). Din acesta, aproximativ 500 de lei/Mwh va fi acoperit de Primăria Municipiului Timișoara, din bugetul local, iar prețul plătit de clienții Colterm va rămâne neschimbat: aproximativ 347 de lei/Mwh.

Înainte de ședința CLT de astăzi, primarul Dominic Fritz a transmis că „este o discuție pe care o avem de câteva săptămâni cu grupurile politice din consiliul local.


S-au pus pe masă tot felul de propuneri: cât din această mărire a prețului ar trebui suportată din bugetul local, adică de toți contribuabilii timișoreni, și cât de abonații Colterm. Grupul USR susține orice soluție care nu pune în pericol investițiile importante ale orașului și exclude în același timp ca abonații Colterm să fie lăsați singuri cu povara majorării în plină criză generată de inflație. Știu că grupul PSD e de acord să voteze noul preț, dar vrea ca toată mărirea să fie suportată din bugetul local, iar prețul pentru clienți să rămână neschimbat. Acum că s-a votat de către Parlament legea bugetului, facem și noi ultimele analize bugetare și vedem cât ne permite bugetul să ajutăm”.

În 2022, subvenția pe care Primăria Timișoara a acordat-o timișorenilor racordați la Colterm, din bugetul local, este de peste 88 de milioane de lei. La această sumă se adaugă și sprijinul acordat companiei sub formă de pierderi tehnologice, care se ridică la 64 de milioane de lei doar în acest an. Primăria mai plătește și o garanție dată furnizorului de gaz de către administrația precedentă, pentru facturi de gaz din 2014, în valoare totală de peste 70 de milioane lei.

Conform municipalității, datorită dublării subvenției și a prețului votat de consiliul local la începutul acestui an, după mulți ani de subfinanțare, Colterm funcționează în parametri normali.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.