Război în Ucraina, ziua 302. Biden: Ucraina va decide cum se termină...

Război în Ucraina, ziua 302. Biden: Ucraina va decide cum se termină războiul. Zelenski vrea restabilirea integrităţii teritoriale

0
DISTRIBUIȚI

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a afirmat miercuri seară că Ucraina va decide cum se va încheia războiul cu Rusia, iar preşedintele Volodimir Zelenski a explicat, în conferinţa de presă de la Washington, că o „pace justă” presupune restabilirea integrităţii teritoriale.

„Preşedintele Vladimir Putin nu are nicio intenţie de a pune capăt acestui război. Putin nu poate fi lăsat să câştige acest război. Preşedintele Zelenski va decide cum vrea să se termine acest război”, a afirmat Biden, potrivit cotidianului Le Monde şi postului BFMTV, în conferinţa de presă organizată la Casa Albă împreună cu preşedintele Ucrainei.

La rândul său, Volodimir Zelenski a afirmat că nu va accepta niciun compromis pentru oprirea războiului cu Rusia. „Putin continuă să atace din ce în ce mai mult obiective civile, dar va eşua. O pace justă nu va implica niciun compromis” în privinţa integrităţii teritoriale a Ucrainei, a subliniat Zelenski.

„Rusia trebuie trasă la răspundere pentru acţiunile împotriva noastră, împotriva poporului nostru, împotriva Europei şi a lumii libere.


Noi luptăm pentru victoria noastră comună împotriva tiraniei şi vom câştiga. Sunt sigur că vom câştiga împreună”, a insistat Zelenski, potrivit CNN.

Preşedintele Ucrainei a mulţumit Statelor Unite pentru decizia de furnizare a sistemelor antiaeriene şi antibalistice Patriot. „Aceste sisteme vor consolida în mod semnificativ apărarea ucraineană. Este o etapă foarte importantă pentru crearea unui spaţiu aerian securizat în Ucraina”, a subliniat Zelenski.

Preşedintele SUA nu crede că vor apărea disensiuni în cadrul Alianţei Nord-Atlantice sau între NATO şi Uniunea Europeană privind susţinerea pentru Ucraina.

„Nu sunt îngrijorat deloc în privinţa menţinerii unităţii alianţei cu NATO, cu Uniunea Europeană şi cu alţii, nu am mai văzut niciodată Alianţa Nord-Atlantică şi Uniunea Europeană mai unite în privinţa unui lucru şi nu văd niciun semn că va apărea vreo modificare. Ştim cu toţii care este miza, iar partenerii europeni ştiu chiar mai bine. Nu am văzut nicio invazie majoră în vreo ţară europeană după al II-lea Război Mondial, iar europenii nu văd niciun semn că Vladimir Putin ar face vreo schimbare în acest sens dacă noi opunem rezistenţă şi îi ajutăm pe ucraineni să reziste. Ştim cu toţii care este miza, este vorba de ideea de suveranitate, de respectarea Cartei ONU”, a subliniat Biden.

Administraţia Biden a anunţat miercuri că Statele Unite vor oferi asistenţă militară suplimentară Ucrainei, în valoare de 1,8 miliarde de dolari, inclusiv sisteme antiaeriene Patriot.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.