Război în Ucraina, ziua 304. Rusia începe demolarea teatrului bombardat de la...

Război în Ucraina, ziua 304. Rusia începe demolarea teatrului bombardat de la Mariupol UPDATE 1 Cel puțin 10 morți în atacul din Herson

0
DISTRIBUIȚI

UPDATE 1

Cel puțin 10 persoane au fost ucise în urma unor atacuri cu rachete rusești în ajunul Crăciunului în orașul ucrainean Herson, relatează CNN.

Alte 58 de persoane au fost rănite în atacul pe care Kievul l-a condamnat ca fiind o crimă gratuită.

Guvernatorul regional al Hersonului, Iaroslav Yanushevych, a declarat la televiziunea națională că bilanțul a crescut la 10 morți, potrivit agenției de știri Interfax Ucraina.

Președintele Volodimir Zelenski a distribuit online fotografii care arată străzile presărate cu mașini în flăcări, geamuri sparte și cadavre.

El a adăugat: „Acestea nu sunt instalații militare … Este teroare, este teroare, este ucidere de dragul intimidării și al plăcerii”.

—-

Autoritățile ruse din orașul ucrainean ocupat Mariupol au început să demoleze cea mai mare parte a teatrului din oraș, unde autoritățile ucrainene spun că sute de oameni au murit într-un bombardament aerian în martie, potrivit Reuters.

Un videoclip postat vineri atât pe site-urile ucrainene, cât și pe cele rusești, arată echipamente grele care demolează o mare parte din clădirea teatrului din Mariupol, lăsând fațada frontală intactă.

Oficialii ucraineni au denunțat demolarea ca fiind o încercare de a ascunde morții din bombardamentul din 16 martie și de a șterge cultura ucraineană.


Oficialii ruși au declarat că aceasta face parte din planurile de reconstrucție a teatrului într-un oraș aflat sub controlul lor.

„Teatrul Mariupol nu mai există”, a scris pe Facebook ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkachenko.

„Ocupanții înlătură urmele crimelor lor și nu le pasă deloc dacă acesta este un patrimoniu cultural sau dacă aparține unei alte culturi”.

Agenția rusă de știri Tass l-a citat pe directorul teatrului, Igor Solonin, care a declarat că demolarea se referă „doar la acea parte a clădirii care este imposibil de restaurat”. Planurile prevedeau ca reconstrucția să fie finalizată până la sfârșitul anului 2024.

Bombardarea teatrului a făcut parte dintr-un asediu prelungit al Rusiei asupra Mariupol, un port la Marea Azov considerat critic pentru liniile de aprovizionare rusești între zonele controlate de forțele sale în sudul și estul Ucrainei.

Civilii se refugiaseră în teatru, iar de o parte și de alta a acestuia fuseseră ridicate panouri mari pe care scria doar „Copii”. Oficialii ucraineni au declarat că cel puțin 300 de persoane au fost ucise în timpul bombardamentelor rusești, deși unele estimări au spus că bilanțul a fost mai mare.

Rusia a negat că a bombardat teatrul în mod deliberat. Mariupol a rezistat mai bine de două luni în fața asalturilor rusești care au lăsat majoritatea clădirilor din oraș în ruine.

Petro Andryushchenko, un consilier al primarului exilat din Mariupol, a declarat că, în pofida demolării, adevărul despre bombardamentul teatrului „nu va rămâne ascuns, indiferent de ceea ce fac ei. Există suficiente dovezi video, mărturii ale martorilor și ale celor care au supraviețuit”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.